СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ суботу 9. августа када наша Црква слави Светог Великомученика и исцелитеља Пантелејмона и Светог Климента Охридског служена је Света Архијерејска Литургија у Станову, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован. Том приликом је пресекао Славски колач који су припремили домаћини славе са породицама: Љубодраг Максимовић, Мирослав Јаковљевић и Горан Милетић.

Његовом Преосвештенству су саслуживали: јереј Александар Мирковић, јереј Милан Петровић, јереј Петар Бранковић, ђакони: Александар Сенић, Слободан Ранковић и Недељко Дикић. У својој беседи Епископ је рекао следеће: Свети Великомученик Пантелејмон чији спомен данас славимо велико је и Васељенско светило Цркве Христове, а у исто време је неисцрпни сасуд милости и благодати Божије. Благодат је сам Богочовек Христос.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Када човек има Христа у себи он има благодат Божију, а ко има благодат он има све оно што приличи, све особине које припадају хришћанину човеку као икони и слици Божијој. Кад се човек лиши благодати он се лишава свега, нема осећаја ни за шта, ни за светињу ни за Свету Литургију, ни за добро јер нема Бога. Онај који је у благодати он пребива у милости Божијој, у љубави. Различити су дарови Духа Божијег, а човек треба тај дар да чува, да се бори за њега, да га штити. Нису нам дати да их закопавамо, а ни да се гордимо са њима, него да послужимо свима. У тој благодати је пребивао и Свети Пантелејмон. Још за време свог земаљског живота Господ га је обдарио даром чудотворства и исцелитељства.