ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ БЛИЗНАКИЊА У ЈАГОДИНИ

ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ БЛИЗНАКИЊА У ЈАГОДИНИУ једанаесту недељу по Духовима 2014. године у Јагодинској цркви Светих првоврховних апостола Петра и Павла било је врло свечано. Парохијани ове свете заједнице учествовали су у Светој Тајни крштења и миропомазања обавњеној у склопу Тајне над тајнама - Евхаристије Господње. Ова древна пракса се овом приликом показала у свој својој лепоти откривајући најдубљу суштину Цркве Христове.

Брачни пар теолога и вероучитеља, Владан и Александра Анђелковић са својом кћерком Дором, пре тачно 40 дана благословени су проширењем породице и то рођењем две девојчице. Породични кумови Анђелковића Бранко и Бињана Илић су се са својим сином Растком и овог пута прихватили одговорне и свете кумовске службе, спремни да поред родитеља буду духовни старатељи нових служитељки Христа Бога.

После оглашења уочи почетка литургије у склопу кога се врши егзорцизам у Православној цркви, већ у склопу велике јектеније уочила се разлика у односу на уобичајену недељну литургију. У нарочитим прозбама сви верни литургијске заједнице позвани су да се помоле за освећење воде потребне за бању крштења и за Марту и Марију које су у белим свечаним оделцима дремале у наручјима својих кумова на средини наоса. Оно што верни народ није могао да чује су прелепе молитве које се читају на крштењу а које се у овом случају додају уобичајеним молитвама антифона. На малом входу је затим ивршена Света Тајна крштења. Малене Марта и Марија су овом приликом символично, а символ у Цркви носи собом суштину, умрле са Христом и са Њиме и васкрсле. То је смисао погружења у освећену воду. А свакако су и духовно очишћене и препорођене. Зато се у наставку службе свечано и пева: „Ви који сте се у Христа крстили, у Христа сте се обукли. Алилуја!“ уместо уобичајене црквене корачице „Свети Боже“, јер је у духовном смислу са двеју девојчица спран стари огреховљени човек и оне су постале мали Христоси. Поред недељног прокимена, апостола и јеванђеља, прочитани су и крштењски одељци, а новопостављени парох јагодински, отац Милан Ђорђевић, у беседи је подсетио верне на значај праштања као неизоставан аспект љубави, неопходан за спасење свакога човека.

Пре причешћа великог броја лаика, прве и први пут причаснице Телом Христовим биле су Марта и Марија. Овиме је печатирана света тајна којом су оне постале чланице Цркве Христове, добивши свој пун смисао у сједињењу са Богом које се управо и одиграло. Пре благослова и отпуста принета је још једна бескрвна жртва која се по обичају приноси овом приликом, а то је прамен косе, који је, као и промена имена, символ промене статуса односно начина постојања човека још од времена Старог завета. Исти случај имамо у чину свете тајне монашења...

На самом крају, отац Миломир Тодоровић, који се налази на челу братства цркве Светих апостола и Архијерејског намесништва беличког, који је и началствовао богослужењем и савршио свете тајне крштења и миропомазања, изразио је своје неизмерно задовољство што се оваква свечаност догодила у окриљу јагодинске „Нове цркве“ и позвао све присутне на трпезу љубави коју су сви Анђелковићи спремили као част због великог и дивног догађаја у њиховој породици.

Овај пример враћања изворној пракси Цркве, када су све свете тајне нераскидиво биле повезане са Евхаристијом, још једном је показао и доказао смисао, те органску и суштинску везу свих светих тајни са главним догађајем Цркве – Светом литургијом. Само на овај начин имамо увид у то да: и живот и смрт; и духовна борба са успонима и падовима; њено преношење на телесни план; и све остало – свецели живот човеков добија нови смисао у Христу и са Христом. А љубав Христова је неизмерна, правда Божија укључује и Његову многомилостивост, благодат Духа Светога подиже из мртвих.

вероучитељ Угљеша Урошевић