ХРАМОВНА СЛАВА У МЛАДЕНОВЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА У МЛАДЕНОВЦУУ четвртак 28. августа 2014. године, парохијани младеновачког храма Успења Пресвете Богородице, молитвено су, као и у претходне 104 године, прославили храмовну славу. Евхаристијским сабрањем верног народа Божијег началствовао је протојереј-ставрофор Драгољуб Ракића, уз саслуживање старешине младеновачког храма протојереја Слободана Кеџића, протојереја-стварофора Борислава Кевкића, протојереја Милорада Лазића, јереја Ратка Аврамовића, јереја Петра Лесковца, јереја Марка Стевановића и ђакона Марка Јефтића.

Беседу у вези са празником и о његовом спасоносном значају у животима свих нас произнео је отац Петар Лесковац, посебно се осврнувши на догађај из Јеванђеља где Господ хвали Мартино гостољубље али говори да је Маријино слушање речи Господњих и саживљавање са њима „бољи део који се неће од ње одузети“. Отац Петар подсетио је верни народ да је Пресвета Богородица врхунски узор и пример сваком хришћанину у свим временима. С обзиром на то да је безмало пет стотина верника дошло на Литургију и да није било могуће да сви стану у Храм, организовано је озвучење за све оне у порти, а причешћивање је обављано на више места из истог разлога.

Овогодишња храмовна слава је посебно значајна, пошто је прослављена са започетим живописањем и у највећем делу фрескописаним олтаром. Нове фреске су рад господина Јандрије Чоловића из Младеновца. Прославу су увећали чланови хора младеновачког Храма под вођством професора Стефана Ненадовића, који су у порти након Литургије извели више песама посвећених Богородици. Млади младеновачки музичар господин Богдан Марковић је на флаути извео неколико композиција и тиме још више улепшао прославу овог великог празника. Након евхаристијског сабрања и културно-уметничког програма, заједничарење је настављено на трпези љубави коју је припремио овогодишњи домаћин храмовне славе протојереј Слободан Кеџић.

Испуњен истинском и непролазном радошћу Духа Светог верни народ Божји пошао је својим домовима молећи се Пресветој Богородици да увек буде усрдна молитвеница и заштитница свих нас.

Марко Јефтић, ђакон