СВ. ЈОАНИКИЈЕ, ПРВИ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ- СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ОРАШЦУ

СВ. ЈОАНИКИЈЕ, ПРВИ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ- СЛАВА ЦРКВЕ БРВНАРЕ У ОРАШЦУУ уторак 16. септембра 2013. када света Црква прославља св. свештеномученика Антима и св. Јоаникија, првог патријарха српског, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је св. Архијерејску Литургију у цркви брвнари на имању породице Карић у Орашцу. Ова брвнара, која је подигнута 2012. године, посвећена је управо св. Јоаникију, првом патријарху српском.

Након прочитаног јеванђеља, Владика је пожелео срећну славу и празник свим верницима, а поготово породици Карић, као и монахињама Пећке Патријаршије које су и ове године присуствовале светој Литургији. У очинској беседи Владика је истакао неопходност чување благодати Божије, јер сваки човек у свом срцу носи чежњу за најслађим именом Божијим. Циљ нашег живота јесте да кроз држање заповести Божијих и личним трудом дођемо до обожења, да постанемо богови по благодати. Али, треба увек бити духовно будан, јер ђаво никада не спава. Ако на то додамо и нашу саможивост, сујету, гордост, онда ћемо више творити вољу своју а не Божију. Јер, највећа препрека човековог уподобљавања Богу јесте управо то што човек сматра самог себи довољним. Зато се требамо угледати на наше светитеље, међу којима је и св. Јоаникије, који су кроз држање две највеће заповести- о љубави према Богу и љубави према човеку, достигли обожење и вечну славу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На крају свете Литургије Владика Јован је пререзао славски колач и остао на заједничкој трпези љубави у етно ресторану породице Карић.

јереј Александар Миловановић