ПРОМОЦИЈА САБРАНИХ ДЕЛА ГЕНЕРАЛА И АКАДЕМИКА ЖИВКА ПАВЛОВИЋА

ПРОМОЦИЈА САБРАНИХ ДЕЛА ГЕНЕРАЛА И АКАДЕМИКА ЖИВКА ПАВЛОВИЋАУ четвртак, 25. септембра 2014. године, у сали парохијског дома у Лазаревцу, одржана је, са благословом Његовог Просвештества Епископа шумадијског Господина Јована, промоција сабраних дела генерала и академика Живка Павловића. Ова дела обухватају три књиге: књигу о Бици на Церу и две књиге о Колубарској бици. Као репринт издање, овај подухват је приредила библиотека „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца у сарадњи са издавачком кућом Епархије шабачке „Глас Цркве“. Присутнима су се овом приликом обратили: старешина храма св. влкмч. Димитрија у Лазаревцу, протојереј Марко Митић; директор лазаревачке библиотеке „Димитрије Туцовић“, господин Ратко Вукелић и професор Филозофског факултета на катедри за историју, господин Александар Животић.

О Првом светском рату се иначе мало говорило, а још мање располажемо информацијама о биткама на самом његовом почетку. Када говоримо о овом периоду највише се спомињу четворица српских војвода. Зато једна оваква личност какав је генерал Живко Павловић, остаје непозната широј српској јавности и неоправдано заборављена. Издавање сабраних дела генерала Живка Павловића, скроман је покушај да се одужимо човеку, који је својим знањем допринео исходу поменутих битака, а по завршетку рата се посветио проучавању овог периода. Његове књиге су драгоцени историјски извори, капитално дело војне историографије, у првом реду као аутентична сведочанства искусног војног теоретичара.

Промоција ових књига је, по речима протојереја Марка Митића, припрема за прославу великог јубилеја стогодишњице Колубарске битке, чије ће централно обележавање бити одржанo 15. децембра 2014. године, у нашем граду.