СЛАВА У ЛАЗАРЕВЦУ

СЛАВА У ЛАЗАРЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију, на дан храмовне славе, 08. новембра 2014. године, у Цркви светог великомученика Димитрија у Лазаревцу. Епископу су саслуживали Архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј Марко Митић и јереј Небојша Лека, као и ђакони Иван Гашић и Никола Урошевић. Мноштво верног народа окупило се да дочека шумадијског Првојерарха, a Литургијско славље увеличано је појањем хора “Свети Димитрије” из Лазаревца.

Честитавши славу свештенству и верницима који се сабирају у храму светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, Владика Јован је у надахнутом обраћању подсетио да је права вера и њено право исповедање могуће само у истинској љубави. Оваквим сведочанством Св. Димитрије збунио је своје џелате и мучитеље, које је смирено и без борбе дочекао, спреман да прихвати своје страдање. Сав у молитви и љубави према Богу и људима, Свети Димитрије следовао је Господњем примеру, који је љубав и веру посведочио делима и жртвом. Однос човека према свету је увек жртвен. Но, ми сами бирамо хоћемо ли се, следујући Господњем примеру, жртвовати за свет, или ћемо учинити оно што је данас уобичајеније, све жртвовати себи, зарад краткотрајних, овоземаљских задовољстава. Данас има и оних који православну веру покушавају да сведоче и бране мржњом према другом човеку. А мржња на другог човека је хула на Господа, који нам тог човека шаље зарад нашег спасења и преко кога нам се јавља. Мржња је велико зло, али и показатељ тога да онај ко мрзи на свога ближњега, уствари мрзи самога себе. Свети оци, међу којима и свети великомученик Димитрије, су чинили другачије и веру бранили љубављу и смирењем и жртвом за друге.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

За жртву и несебично даровање себе ближњима, за старање о храму св. влкмч. Димитрија у Лазаревцу и делатну веру и љубав према Цркви, Владика шумадијски Господин Јован, одликовао је старешину храма, протојереја Марка Митића, правом ношења напрсног крста. Овом приликом јереј Небојша Лека, произведен је у чин протојереја, а јереји Владимир Стојковић и Влада Димитријевић у чин протонамесника. Ђакон храма светог великомученика Димитрија у Лазаревцу, Никола Урошевић, одликован је правом ношења црвеног појаса. За ревност и љубав према лазаревачком храму, Преосвећени је Архијерејском Граматом признања наградио чланове црквеног одбора из Лазаревца. Владика Јован је братство храма св. влкмч. Димитрија подсетио да се одликовања у Цркви дају као подстрек за већи крст, већу љубав и веру, који нису могући без спремности на већу жртву. Одликовања у Цркви нису на гордост, већ на смирење, узор и добар пример осталима.

После литије око храма Владика је са овогодишњим свечарима пререзао славски колач, а славље се преселило у свечану салу парохијског дома. Пригодан културно-уметнички програм, у коме су наступили чланови хора “Свети Димитрије” и КУД-а “Колубарац” из Лазаревца, претходио је Трпези љубави, коју је за окупљене припремило братство храма светог великомученика Димитрија и верни народ.