ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЈЕВАНЂЕЛИСТЕ МАРКА У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМА

ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ АПОСТОЛА И ЈЕВАНЂЕЛИСТЕ МАРКА У ВЕЛИКИМ ЦРЉЕНИМАУ пету недељу Васкршњег поста, која је посвећена светој Марији Египћанки, на празник светог апостола Аристовула и светог мученика Савина, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму Светог апостола и јеванђелисте Марка у Великим Црљенима, у Колубарско-посавском намесништву. Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Марко Митић, протонамесници Жељко Ж. Ивковић и Владимир Стојковић, јереј Зоран Врбашки као и протођакон Иван Гашић и ђакон Никола Урошевић. Литургијско славље увеличали су и ученици ОШ „Свети Сава“ из Великих Црљена, који су се причестили у великом броју и активно учествовали у молитви.

Надахнутом беседом шумадијски Првојерарх подсетио је окупљене вернике на смисао и суштину поста али и смисао нашег служења Богу и ближњима. Пета недеља поста пуна је молитвених бдења и покајних вапаја који нас приближавају Господу и у којима се огледа цео наш живот. Као узор искреног покајања Црква нам даје пример преподобне Марије Египћанке, велике грешнице која се очистила од мноштва својих грехова и постала светитељком. На њеном животу видимо шта се дешава када се човек дотакне Бога и Бог човека. Тада све постаје чисто и бело попут снега. Преко четрдесет година ова дивна светитељка се борила са својим страстима, слабостима и гресима у Јорданској пустињи, укрепљивана једино анђелима. На крају је била удостојена да је причести старац Зосима. Њено житије нас уверава да је покајање она чудесна сила и моћ која преображава човека и која и од највећег грешника може да створи светитеља.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Литургијско сабрање завршено је Трпезом љубави коју је за окупљене вернике припремио домаћин, парох великоцрљенски, јереј Александар Глишић.