ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ОРАШАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ОРАШАЧКОГУ среду Цветне недеље Васкршњег поста 1. априла 2015. године Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Литургију пређеосвећених дарова у манастиру Венчац у Брезовцу. Пре свете Литургије обављена је исповест свештенства орашачког намесништва, а исповедник је био високопреподобни архимандрит Георгије, настојатељ манастира Венчац.

Епископу су саслуживали архимадрит Георгије, протојереј- ставрофор Мићо Ћирковић- Архијерејски намесник орашачки, протојереј Љубиша Ђураш, протонамесник Бранислав Борота и ђакони Иван Гашић и Немања Искић.

Лепоту овог Литургијског сабрања употпунила су деца Основних школа из села Бање, Брезовца и Липовца, која су заједно са својим вероучитељима Марином Лазовићем и Момчилом Јагодићем учествовала у светој Литургији причестивши се светим Тајнама Христовим.

Током свете Литургије владика Јован се обратио сабраном народу, говорећи о значају поста и припреми за велике дане Страсне седмице, који су пред нама. Прави пост не смемо схватати само телесно, тј кроз уздржање од мрсне хране и лоших дела, већ на прво место треба да поставимо наше покајање, да појачамо наше молитве, да се смиримо пред Богом и ближљима и да опраштамо једни другима. Такође је неопходно да имамо послушање према Цркви Божијој и да се држимо реда и поретка у свим сегментима црквеног живота.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После свете Литургије у конаку манастира Венчац одржђан је братски састанак на коме је јереј Милош Мијатовић прочитао реферат на тему: „Химна љубави као суштински етос Цркве“. По прочитаном реферату, састанак је настављен плодном дискусијом о овој најважнијој теми у животу Цркве, а све је завршено заједничком трпезом љубави.

јереј Александар Миловановић