Одштампајте ову страницу

СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СЛАВА ЕПАРХИЈЕ ШУМАДИЈСКЕ СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ петак 17. априла 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Преображења Господњег у Смедеревској Паланци. Повод за ово Литургијско сабрање било је прослављање Источног петка, славе Епархије шумадијске. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, архијерејски намесници и пет ђакона. Овом приликом Преосвећени Владика је одликовао чином протонамесника јереје Бранислава Матића, Немању Младеновића, Дејана Шишковића, Миломира Васиљевића, Остоју Пешића, Александра Петровића, Драгана Икића, Младенка Голића и Сашу Антонијевића.

Након прочитаних Јеванђеља, Владика Јован је беседом подсетио присутне на Божанску Светлост коју ових дана прослављамо, Светлост која је разагнала таму греха и смрти, Светлост која нас избавља из мрака, Светлост из гроба Господњег, Светлост животодавног Господа, Светлост Васкрсења Христовог која нам не даје да заспимо. Зато је празник Васкрсења највећа радост, победа живота над грехом и смрти. Радост христова је права радост и наша радост треба да се управља према Богу и таква радост нам даје срећу и снагу да се изборимо против искушења. Цитирајући Светог Пајсија Светогорца, да једна чиста добра помисао има већу моћ од било ког подвига, Владика нас подучава да ако не очистимо свој ум не можемо сагледати и осетити радост Васкрсења Христовог. На данашњи дан сећамо се спомена на чудо Богородичино над извором који постаје лековит, али он је лековит по мери човекове вере. Богородица је Извор живе воде која нас укрепљује својим молитвама, Она је Извор којим нас приводи Христу и животу вечном. Нама је потребно Њено заступништво пред Богом, јер Она је мајка свих нас, а Њено крило је широко и има места за све нас, за сваког хришћанина који прима Христа у себе.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

После причешћа Епископа, Светој Чаши приступио је велики број свештенослужитеља и верног народа, а на крају Свете Литургије пререзан је славски колач. Заједничка радост настављена је за трпезом љубави.

Слободан Савић, ђакон