ЂУРЂЕВДАН ПРОСЛАВЉЕН НА ОПЛЕНЦУ

ЂУРЂЕВДАН ПРОСЛАВЉЕН НА ОПЛЕНЦУУ храму Светог великомученика Георгија на Опленцу, задужбини династије Карађорђевића, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију и заједно са Његовим Краљевским Височанством Принцом Александром Карађорђевићем и верним народом прославио храмовну славу Ђурђевдан. Епископу су саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани свештеници протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић и протојереј – ставрофор Милун Алексић, протонамесник Остоја Пешић, јереј Марко Стевановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Урош Костић.

Владику Јована дочекала су многобројна деца из Тополе као и најмлађа међу њима, шестомесечна Ана, коју је кроз Свету Тајну крштења Епископ Јован увео у окриље Цркве. Овом свечаном чину присуствовала је и бака мале Ане, проф. Марија Ракоњац, која је са својим опленачким хором употпунила радост и светост ове и Евхаристијске тајне.

Владика се верницима обратио беседом о победи добра над злом, љубави над мржњом, истине над лажи. Свети Георгије је ђавола и цара Диоклецијана победио не оружјем и високим војним положајем на којем је био, већ именом Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа. Победио је спољашње зло јер је претходно победио у себи унутрашње зло које је сваки хришћанин дужан да победи; и победиће га уколико буде неговао добро, а то добро је љубав Христова. Нас Господ неће питати шта су нама други чинили, већ ће нас питати како смо се ми према другима опходили, шта смо им чинили, али и шта нисмо урадили а могли смо и требали смо.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након резања славског колача и по свршетку свете Литургије, краљевски пар Александар и Катарина Карађорђевић уприличио је трпезу љубави после које је уследила заједничка посета директору и медицинском особљу Дома здравља у Тополи којима је уручен поклон Фондације Принцезе Катарине Карађорђевић.

ђакон Урош Костић