СУСРЕТ ДЕЦЕ БЕОГРАДСКИХ И СОПОТСКИХ ОСНОВНИХ ШКОЛА У ПОРТИ НЕМЕНИКУЋСКЕ ЦРКВЕ

СУСРЕТ ДЕЦЕ БЕОГРАДСКИХ И СОПОТСКИХ ОСНОВНИХ ШКОЛА У ПОРТИ НЕМЕНИКУЋСКЕ ЦРКВЕБлагословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, на дан празновања Св. пророка Јеремије, 14.маја 2015.године, уприличен је сусрет и целодневно дружење деце која похађају часове Веронауке из Београда, Сопота и Неменикућа.

Дружење је започето Евхаристијским сабрањем у Манастиру Тресије, а Свету Литургију служио је Архијерејски намесник космајски, протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић уз саслужење пароха неменикућског, јереја Горана Лукића и ђакона Вука Мајторовића-Митрополија београдско-карловачка. Радост евхаристијског сабрања пренета је касније у порту цркве Св апостола Петра и Павла у Неменикућама, где су децу из Београда срдачно дочекало око 60 њихових вршњака из Сопота и Неменикућа заједно са својим вероучитељима Јеленом Четник и Бојаном Милановићем, протом Љубишом Смиљковићем и надлежним парохом Гораном Лукићем, као и представницима сопотске Основне школе.

Деца из три београдске школе са територије Општине Вождовац,њих 70-оро, предвођена су старешином цркве Рођења Св Јована Крститеља, протојерејом-ставрофором Драганом Павловићем, јерејом Иваном Штрбцем и ђаконом Вуком Мајсторовићем, као и представницима Основних школа.

Сва деца су најпре у петропавловском храму заједно одпевала Васкршњи тропар, а онда су се укратко упознали са богатом историјом космајског краја и његових светиња, а деца-домаћини извели су мали програм у част својих гостију, да би затим било организовано дружење кроз многе игре и ревијална такмичења где су сви били победници и једни друге наградили трофејима и захвалницама.

Присутне је лично поздравио и председник Општине Сопот, господин Живорад Милосављевић, изразивши радост и задовољство оваквим сусретима деце пуним радости.

Домаћини су припремили за своје госте послужење, а овај сусрет је протекао у правој и искреној хришћанској љубави. Деца из Београда су упутила позив својим домаћинима да идуће године дођу у Београд и продуже дружење.

јереј Горан Лукић