ПРАЗНИК ДУХОВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

ПРАЗНИК ДУХОВА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУ недељу, 31. маја, на празник Силаска Светога Духа на Апостоле – Педесетница – Тројице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију у саборној цркви у Крагујевцу.

Епископу су саслуживали свештеници и ђакони саборне цркве. Својим присуством ученици ОШ "Станислав Сремчевић" увеличали су литургијску и празничну радост. Велики број њих дошао је са својим вероучитељем, а неки од њих и са својим родитељима, како би узели учешћа у свеспасоносној Тајни Свете Тројице.

Пре почетка Свете Литургије деца су испред цркве дочекала свог Архијереја, након чега су једнодушно приступила литургијском сабрању. Дужина трајања богослужења није утицала на то да деца изгубе концентрацију. Своје учешће у Литургији ђаци су нарочито исказали једногласним изговарањем "Символа вере" и молитве "Оче наш". Недуго након тога верни народ је приступио Светом Причешћу. Причестила су се сва деца, изузев двоје ученика који се припремају за Свету Тајну Крштења.

У наставку Свете Литургије одслужена је вечерња служба, као спомен на то што су се након силаска Духа Светога Апостоли одмах разишли по свету да проповедају Јеванђеље. За време читања молитава Светог Василија Великог, у којима се Црква моли за даривање Духа благодати, за исцељење телесних и душевних тегоба, и да нас све удостоји Царства Небеског, сви присутни су клечећи правили венчиће од траве, што је изазвало нарочиту радост код деце.

Овај обичај је прешао у хришћанску Цркву из Јудејске цркве, где су се у славу примања Синајског законодавства, које је дато под ведрим небом, украшавале синагоге и куће гранчицама и разним биљкама. Ова симболика је израз благодарности и припадности Богу, чије је јављање на Синају означило рођендан јеврејског народа, што је праобраз Силаска Духа Светога на Апостоле, који се схвата као рођендан хришћанске Цркве.

По завршетку Свете Литургије деца су узела благослов од Епископа, а након тога је уследило послужење како би се деца окрепила пред одлазак кући. Прославивши рођендан Цркве и испунивши се Духом Светим, деца су се радосно вратила својим домовима.

Душан Баловић, вероучитељ