Одштампајте ову страницу

ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У РАЈКОВЦУ

ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ У РАЈКОВЦУУ недељу 28. јуна, када наша света Црква прославља светог кнеза Лазара и косовске мученике, братство храма Благовести Пресвете Богородице у Рајковцу-Младеновцу организовало је пригодну културно-уметничку манифестацију у част и спомен великог кнеза, чија се честица моштију налази у овом храму, а коју је даровао Преосвећени Владика Јован.

Осму годину за редом, свечаности су започете светом Литургијом, након које је одржан парастос свим јунацима пострадалим за веру и отаџбину од Косовског боја до данас. Након тога је уследио културно уметнички програм који је својом беседом предводио професор Дејан Лазаревић, старешина братства „Вожд“, рецитујући стихове: похвалног слова кнезу, деспота Стефана; Јефимијиног похвалног слова кнезу; похвалне стихове светом кнезу, које је сам написао и многе друге. Црквени хор „Благовести“, под вођством професора Љиљане Миловић Савковић, је својим молитвеним песмама употпунио свечану прославу изводећи нумере: Видовдане, Христе Боже, распети и свети, Два се царства не могу имати, Бели град на двема водама, ој Србијо мајко мила, Востани Сербије и др.

Верни народ је након евхаристијског заједничарења, узео учешћа и у молитвеном сећању на наше славне претке, чијих жртава, по речима старешине храма протојереја Александра Марковића, нисмо достојни, али смо дужни да их памтимо и помињемо, јер су нам дали пример, не само како се брани отаџбина, него и како се за Христово име и живи и гине.

јереј Марко Стевановић