СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ВЕНЧАЦ У БРЕЗОВЦУУ четвртак 18. јуна 2015. године Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у манастиру Венчац, надомак Аранђеловца. Пре Свете Евхаристије, Владика је освештао темеље нове манастирске капеле, која је посвећена светом свештеномученику Јоаникију, митрополиту црногорско- приморском, који је 1945. године пострадао од комунистичког режима негде подно Букуље.

Преосвећеном Владици Јовану саслуживали су настојатељ манастира Венчац- високопреподобни Архимандрит Георгије, Архијерејски намесник орашачки протојереј- ставрофор Мићо Ћирковић, јереји Александар Миловановић и Иван Теодосић, и ђакони Иван Гашић и Немања Искић.

Након прочитаног Јеванђеља, Владика Јован је надахнутом беседом поучио сабрани народ о неопходности имања праве вере, и то вере која је испуњена Духом Светим и која се животом и делима потврђује. Владика је такође истакао величину слободе као дара Божијег човеку, али слободе која се остварије кроз одговорност према Богу, према Цркви и према другом човеку.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На крају Свете Литургије, пререзан је славски колач и Епископ је остао на заједничкој трпези љубави у манастирском конаку.

јереј Александар Миловановић