Одштампајте ову страницу

ВИДОВДАН - ХРАМОВНА СЛАВА У БЕЛОШЕВЦУ

ВИДОВДАН - ХРАМОВНА СЛАВА У БЕЛОШЕВЦУ

У недељу на Видовдан 28. јуна 2015. године, када Света православна црква слави Светог кнеза Лазара Косовског и све мученике и новомученике српске, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован началствовао је светим Евхаристијским сабрањем у храму Светог кнеза Лазара у Белошевцу.

Уз саслужење протојереја-ставрофора др. Зорана Крстића, протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протојереја- ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Рајка Стефановића, протојереја Милића Марковића, протојереја Драгана Брашанаца, протонамесника Срећка Зечевића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Немање Стојковића.

Окупљеном свештенству, монаштву и верном народу који се окупио у великом броју да учествују у овом евхаристијском сабрању, обратио се по благослову епископа протојереј Милић Марковић. Између осталог рекавши да мученици дају свој живот управо за то да би посведочили љубав Господњу према нама и нашу љубав према Господу. И то је суштина мучеништва када неко посведочи то, односно даје живот и печат своје вере мучеништвом за Христа. И ми се данас сећамо тих мученика са кнезом Лазаром и овај дан јесте дан велике тајне страдања и мучеништва. Када кажемо да је неко дао живот за крст часни и слободу златну, управо то значи да је неко положио живот за отаџбину, али уједно дао је живот за веру и због тога ми мученике прослављамо литургијски. Након литије око храма епископ је благословио колач и преломио га са овогодишњим колачаром протојерејом-ставрофором Милованом Антонијевићем. Колач за следећу годину преузео је Андреја Срећковић.

Сабрање је настављено у трпезарији парохијског дома на славском ручку који је припремио протојереј-ставрофор Милован Антонијевић са својом породицом.

Беседа протојереја Милића Марковића, старешине Старе цркве у Крагујевцу