Одштампајте ову страницу

СЛАВА ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, ПАВЛОВДАН - У ШОПИЋУ

СЛАВА ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, ПАВЛОВДАН  - У ШОПИЋУСлава хришћанске заједнице, Павловдан – Сабор Светих дванаест апостола, прослављена је у Шопићу, у понедељак 13. маја 2015. године. Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Недељко Кусмук, уз саслуживање јереја Ивана Иванковића, протонамесника Владе Димитријевића и ђакона Николе Урошевића.

Ове године је обележен и јубилеј, двадесет година од обновљења хришћанске заједнице окупљене око храма у Шопићу. Ова заједница обновљена је на темељима богомољачког покрета, који је пре Другог светског рата, у овом крају, имао доста чланова. Литургијско славље увеличано је византијским појањем гостију из Београда, предвођених господином Јованом Миловановићем.

По ломљењу славског колача вернима се обратио јереј Иван Иванковић, честитавши славу члановима заједнице као и двадесетогодишњи јубилеј, подсетивши да свака заједница има смисао само ако извире и ослања се на Литургијску заједницу, ако се њој враћа и у њој врхуни. Морамо опет поменути да је за време свога постојања хришћанска заједница у Шопићу изнедрила неколико свештеника у нашем намесништву и епархији, монахе и монахиње по целој нашој земљи, иконописце, богослове и пре свега истинске хришћане.

На крају, присутни се сабрали око Трпезе Љубави, припремљене трудом овогодишњих свечара хришћанске заједнице.