Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА У СИПИЋУ

ХРАМОВНА СЛАВА У СИПИЋУХрамовна слава у Сипићу су свети врачеви и бесребреници Козма и Дамјан. Као и сваке године и ове је верујући народ овог живописног села на челу са својим парохом, јерејем Ивицом Камберовићем дочекао госте са љубављу и уз похвални труд.

Празник је почео на најсвечанији могући начин-служењем Свете Литургије. На жалост, због обавеза, Епископ шумадијски Јован није могао да присуствује слави овог храма, те су служили следећи свештеници: Архијерејски намесник рачански, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереји Србољуб Марковић и Велибор Јовановић, протонамесници Миломир Васиљевић и Горан Живковић, као и јереј Влада Бранисављевић.

Беседу посвећену празнику је одржао протонамесник Горан Живковић који је нагласио да православни хришћани, за разлику од протестаната, са правом поштују светитеље који су наш пример на који сви треба да се угледамо. Свети Козма и Дамјан су били бесребреници јер су лечили бесплатно и једино што су тражили од својих пацијената је да верују у Христа и испуњавају Његове заповести. Даље је говорио, кроз пример светих врачева, о томе да је све наше имање прво Божије па тек затим наше и навео лоше примере у народу где се најрођенији свађају и суде зарад парчета имовине не схватајући да ништа од тога не носимо оног момента када нас Бог позове на истину.

Радост славе је увеличао велики број причешћених верника, а после свете Литургије је одржана литија око храма током које је пренесен благослов на присутни верни народ и поља. Затим је пресечен славски колач, да би на крају уследила трпеза љубави.

Протонамесник Горан Живковић