СЛАВА ЗАЈЕДНИЦЕ ЗА ЛЕЧЕЊЕ И РЕСОЦИЈАЛИЗАЦИЈУ ОБОЛЕЛИХ ОД БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ “ЗЕМЉА ЖИВИХ” У БРАЈКОВЦУ

СЛАВА ЗАЈЕДНИЦЕ ЗА ЛЕЧЕЊЕ И РЕСОЦИЈАЛИЗАЦИЈУ ОБОЛЕЛИХ ОД БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ “ЗЕМЉА ЖИВИХ” У БРАЈКОВЦУСлава заједнице за лечење и ресоцијализацију оболелих од болести зависности “Земља живих” у Брајковцу, Полагање часне ризе Пресвете Богородице, прослављена је у среду, 15. јула 2015. године.

Свету Литургију служио је игуман манастира Ковиљ јеромонах Исихије (Рогић), а саслуживали су гости из Епархије бачке: духовник православне заједнице “Земља живих” протојереј Бранко Ћурчин и протонамесник Стефан Франовић, затим архијерејски намесник Колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, гост из жичке епархије јереј Никола Вукобрат, гост из младеновачког намесништва јереј Живан Жујевић, настојатељ манастира Светог великомученика Георгија у селу Ћелије јеромонах Филотеј (Јовановић), парох рудовачки јереј Родољуб Војиновић и ђакон Никола Урошевић.

Ове године прославља се шест успешних година, како са благословом нашег Владике Јована, ова заједница ради на ресоцијализацији својих штићеника.

Обративши се присутнима свештеник Бранко Ћурчин нагласио је важност постојања заједница попут ове у Брајковцу, као и то да се сад већ назиру резултати труда и рада који је уложен како би се штићеници ове, и сличних обитељи у нашој земљи, вратили на прави пут. Овај труд је препознат и код Светске агенције за борбу против болести зависности, која је позвала да се и Црква активно укључи у борбу против ове пошасти. Отац Александар Новаковић овом приликом се захвалио свима који су помогли рад и функционисање заједнице у Брајковцу.

Циљ заједнице у Брајковцу је створити једно самоодрживо имање и домаћинство, у које ће се улагати много мање него што се то чини сада и које ће се потребним сировинама снабдевати из сопствених ресурса. Тако ће се и оно што је примарно, терапијски рад са штићеницима, подићи на још виши ниво. Битан сегмент терапијског процеса је и рад који члановима брајковачке обитељи помаже у потрази за изгубљеним смислом. Продукти тог рада су причасно вино произведено из сопствених винограда, тамјан који се прави у заједници, мед из пчелињака који су произвеле вредне руке брајковачке момчади и каширане иконе. Неки од ових производа могу се набавити у продајном магацину Епархије шумадијске. Можемо овоме додати и рад у пластеницима и производњу поврћа, узгајање коза и прављење одличног козијег сира, засаде воћа, као и још много тога.

Важност оваквих пројеката препозната је и у Влади Републике Србије и локалној заједници. Представник Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама, господин Мирољуб Радосављевић, и председник Градске општине Лазаревац, господин Драган Алимпијевић, су својим присуством увеличали славље брајковачке обитељи.

На крају је уследила Трпеза Љубави коју су за присутне вернике припремили штићеници заједнице са својим духовником протојерејем-ставрофором Александром Новаковићем.