СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ДЕСИМИРОВЦУ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У ДЕСИМИРОВЦУ - 20. ЈУЛИ 2015. ГОДИНЕ

Једна од ретких цркава која прославља свету Великомученицу Недељу је црква у Десимировцу. Ова Слава је обележила свој дан 20. јула 2015. године, и ако је до ових година овај дан био у сенци због прослављања успомене на дан освећења храма уочи Мале Госпојине.

У јутарњим часовима Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован својим доласком благословио је и надахнуо мисију благочестивог народа да ова Слава заживи у Десимировцу и служио Свету Архијерејску Литургију.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, архијерејски намесник крагујевачки протојереј-ставрофор Рајко Стефановић, јереј Слободан Радивојевић парох влакчански и протођакон Небојша Јаковљевић.

Лепотом појања небо су приближили, а земљу узвисили небу уз свог Епископа и присутни чланови хора “Опленац” из Тополе са диригентом профком Маријом Ракоњац, као и професор појања Немања Старовлах, присутни свештеници, али и сав присутан народ и деца која су учествовала у Светој Литургији.

У својој беседи, Епископ је поучио народ о овој светитељки, Њеном дану и као прави родитељ који зна и осети о чему ваља поучавати, дивно је објаснио о путоказу шта је Црква и дану освећења који морамо памтити као Преславу, али и вратити прави Имендан и праву Славу овоме храму и селу. Оживео је душе присутних да осећају потребу и снагу да охрабрени Благословом Епископа Јована озбиљно и трезвено истрају у овим саветима. Суштина “замењене” Славе, појашњена је у дивном примеру замењене мајке детета које је осећало где је “топлије” и у чијем крилу, у сажетим, јасним мислима у намери да се дотакну срца присутних и да се нађу у крилу свете Великомученице Недеље.

Народ је сузама потврдио да жели да послуша свога Архипастира, јер је проповед отварала срце топло и пуно љубави, како се једва може пронаћи у овом хладном свету, ум смирен и продоран који није створен од овог света, већ од благодати Божије према пастви и “малом стаду”.
У наставку Свете Литургије Епископ је причестио велики број верника, пререзао славски колач домаћина Драгана Савића из Десимировца и свима честитао празник.

Беседа Eпископа шумадијског Г. Јована

После литургије уследио је богат програм КУД-а из Груже и ручак за све присутне госте, где је наш Епископ и овде поново поучио и благословио народ да уз сарадњу са својим свештеником молитвено сачувају Славу овога храма, својом вером и саграде духовну Цркву, чији је темељ Христос и да тако чувамо дух и безазленост цркве Свете Великомученице Недеље која јесте и остаје извор надахнућа и спасења.

протонамесник Дејан Петровић