Одштампајте ову страницу

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ

ПРИЗИВ СВЕТОГ ДУХА ПОВОДОМ ПОЧЕТКА ШКОЛСКЕ ГОДИНЕ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕУ петак, 11. септембра 2015. године, на празник Усековања главе светог Јована Крститеља у оквиру вечерњег богослужења одслужен је молебан и призив Светога Духа поводом почетка школске године. Пракса ранијих година показала је да је веома тешко организовати ову свечаност првог септембра, па је братство овога светога храма предвођено протојерејом-ставрофором Рајком Стефановићем одлучило да се Призив служи током друге недеље септембра.

На вечерње богослужење дошло је двестотинак основаца предвођених вероучитељима ђаконом Милошем Ђурићем и Предрагом Обровићем. Весела и раздрагана лица малишана учинила су храм још лепшим, а њихови умилни гласови, који су одговарали на прозбе које је износио јереј Иван Антонијевић, учинили су богослужење још светијим. На крају вечерњег отац Иван се обратио свим окупљеним ђацима и њиховим родитељима захваљујући им се што су дошли у тако великом броју. Позвао је све основце да што чешће долазе у храм и узимају учешћа у светим богослужењима, а пре свега у светој Литургији. Отац Иван је нагласио: „Драга децо, ми смо се данас помолили Господу да вам подари разум, да снаге и да вас укрепи како бисте умножили своје таленте. Ми нисмо молили Господа да решава задатке уместо вас или да учи уместо вас. Ви се морате са љубављу и вером трудити да умножите своје дарове, а Господ ће нам на том путу помоћи када увиди наш труд. Нека је благословен почетак нове школске године, нека Господ помогне вама како би били родитељима на радост, Цркви и отаџбини на корист, а пре свега на спасење свих нас.“

Овако велики број ђака који су присуствовали Светом богослужењу показује да ће се пракса активног учествовања ђака ОШ „Мирко Јовановић“ наставити и током ове, а надамо се и током наредних година. У овој школи из године у години приметан је све већи број ђака који похађају Верску наставу, прикључују се дечијем хору „Свети Сава“, долазе на Свету Литургију и на Литургији се причешћују.