ЈАВНИ ЧАС ДУХОВНОСТИ У БАТОЧИНИ

ЈАВНИ ЧАС ДУХОВНОСТИ У БАТОЧИНИДана 15.09.2015. године у Средњој Школи "Никола Тесла" у Баточини, уз присуство Његовог просвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, архијерејског намесника лепеничког протојереја-ставрофора Саве Арсенијавића, протојереја-ставрофра Радета Петровића, свештеника Зорана Врбашког и Саше Антонијевића, начелника Школске управе шумадијског округа господина Горана Јоксимовића, директорке Основне Школе "Свети Сава" Снежане Ђорђевић и домаћина директора Средње Школе Здравка Младеновића, професора и ученика, а у оквиру Госпојинских свечаности, је одржан Јавни час духовности.

У оквиру часа хор је одпева три нумере, тропар рођења Пресвете Богородице, Хвалите Господа и Маријо Славна. Прочитана су три литерарна рада на тему "Мајчинска љубав Богородице, најнежнија је снага", изрецитована је Песма анђела Миладина Петровића. Ученици су у сарадњи са професоримау Баточинској Цркви снимили кратак филм "У част Пресвете Богородице" који је премијерно приказан на часу. Изведен је и драмски комад на исту тему који говори о греху, одласку, повратку и праштању.

По завршеном часу, Преосвећени Владика се у наставничкој канцеларији, беседом у којој је говорио о значају и важности свештеничког и учитељског позива, међусобном прожимању истих, и са акцентом на то да учитељи и свештеници обликују душе, обратио свим запосленима школе и присутним гостима.

Часови духовности који су већ устаљена пракса у нашој епархији, и представљају диван пример да су Црква и школа управо на истом путу, образовања и оцрковљења младих нараштаја.

Вероучитељ Душан Тифуновић