САСТАНАК АКТИВА ДИРЕКТОРА ОСНОВНИХ ШКОЛА СА КООРДИНАТОРИМА НА ПОДРУЧЈУ ГРАДА КРАГУЈЕВЦА

САСТАНАК АКТИВА ДИРЕКТОРА ОСНОВНИХ ШКОЛА СА КООРДИНАТОРИМА НА ПОДРУЧЈУ ГРАДА КРАГУЈЕВЦАНа позив председника Актива директора основних школа у Крагујевцу, Г-ђе Снежане Рајевац, директорке основне школе “19. октобар” у Маршићу, у школи Вукашин Марковић, у четвртак 8. октобра, одржан је састанак свих директора основних школа на подручју Крагујевачког и Лепеничког намесништва, а уз присуство и учешће координатора ова два немесништва. Поред председника Актива, чланове председништва су чинили руководилац Школске управе Г-дин Горан Јоксимовић и саветник за финансијске послове Г-ђа Срђана Светозаревић.

Састанак је почео излагањем протојереја Мирољуба Младеновића, координатора за Крагујевачко намесништво, и његовим освртом на петнаестогодишње постојање верске наставе у школама на подручју Крагујевца. Наглашена је обострана позитивна сарадња између вероучитеља и директора ових школа, као и пријем овог предмета код самих ђака. Поједини директори су чак истакли и нагласили одличну сарадњу са својим вероучитељем, односно вероучитељима, и пожелели да се та сарадња настави у истом духу. Наравно, ово је била прилика да се реше и неки неспоразуми који су ове школске године настали у пар школа у граду, а који су се углавном односили на распоред и фонд часова које имају поједини вероучитељи. Такође је било речи о томе да ли све школе пружају својим вероучитељима кабинет за овај предмет и услове за активности које верска настава изискује.

Координатор за верску наставу на подручју Лепеничког намесништва, Г-дин Драган Степковић, нагласио је важност односа према верској настави, од стране свих субјеката, укључујући и директоре школа, наставни кадар и саме вероучитеље, као пут ка превазилажењу евентуалних несугласица и мањкавости на релацији верска настава-грађанско васпитање.

Од стране Председништва, по први пут, било је постављено питање да ли директори школа могу да бирају вероучитеље или то и даље остаје у надлежности Црквено-просветног одбора сваке епархије. Члан председништва, Г-дин Горан Јоксимовић, похвалио је резултате корелације верске наставе са другим предметима који су се односили на учешће ученика на конкурсу поводом Госпојинских свечаности, које се у Шумадијској епархији одржавају већ шест година, а што, у сарадњи са Скупштином града, доприноси свеукупној слици културних догађања у нашем граду.

На самом крају била је изражена обострана жеља да се овакви састанци одржавају на почетку сваке школске године како би се побољшала сарадња између вероучитеља и наставног особља, а на општу корист и допринос образовању наших ђака.

Драган Степковић
вероучитељ у Првој крагујевачкој гимназији и
координатор за верску наставу у Лепеничком намесништву