ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕУ суботу, 3. октобра 2015. године, благословом Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована, у организацији поклоничке агенције епархије шумадијске, верници паланачких парохија кренули су у раним јутарњим сатима на поклоничко путовање.

Овом приликом су обишли: Миљков манастир, који је био први дом Јована Шангајског по доласку у Србију. Затим, смо обишли манастир Томић, који се такође налази на обали мораве, посвећен Светом Апостолу Томи. Следеће одредиште пута је била најзначајнија задужбина Светог деспота Стефана Лазаревића - Манасија, у којој је и сахрањен, тако да смо имали прилике да се поклонимо његовим светим моштима. После кратког предаха у Деспотовцу кренули смо према манастиру Сисојевцу, где су верници имали прилике да се поклоне моштима Преподобног Сисоја Синаита. Врхунац путовања верници су доживели у Раваници, која је била и последња светиња коју смо обишли. Ту су верници имали прилике да се поклоне моштима Светог кнеза Лазара Хребељановића.

Примивши благослов моравског светионика, кнеза Лазара, верни народ је кренуо својим домовима испуњен Духом Светим, укрепљен за Литургијску молитву.

Ђакон Александар Јаћимовић