Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА КРАГУЈЕВАЧКОГ НАМЕСНИШТВА

Kragujevacko namesnistvoНа дан Свете мученице Матроне Солунске 9. априла лета Господњег 2008. одржан је братски састанак свештенства, крагујевачког намесништва у Саборном храму у Крагујевцу. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење Високопреподобног архимандрита манастира Жиче Герасима Крстића и свештенства Архијерејског намесништва крагујевачког, служио је Свету архијерејску литургију Пређеосвећених дарова, у којој се на  најдивотнији начин спајају небо и земља, где се уз молитвену симфонију приноси најсветија бескрвна жртва којом се прославља Бог у Тројици. Преосвећени владика Јован је у својим архипастирским молитвама призвао благослов Божији и благодат Духа Светог и Животодајног на свештенство и верни народ крагујевачког намесништва.

У својој надахнутој беседи на Светој Литургији протојереј Александар Станковић је између осталог рекао:“ Да је ова недеља поста посвећена великом светитељу, подвижнику Светом Јовану Лествичнику, који се подвизавао, и молио Богу и удостојио се светости. А светост је циљ нашег живота. Бог нас је позвао у вечни живот. Али смо падом Адама и Еве у грех, дужни да се боримо са грехом да бисмо задобили вечни живот. Свети Јован Лествичник је у свом делу „Лествица“ описао начин и борбу са грехом. Ми смо борци Христови, саборци Његови. Христос је смрт, грех и ђавола победио својим Васкрсењем и тиме нам показао да ћемо и ми васкрснути. Ми смо се опрали од прародитељског греха у води крштења, али и даље грешимо, а Бог нам је дао исповест и сузе покајања. Дао нам је покајање да бисмо чисти и светли ступили у заједницу са Њим, са Богом“.

Беседа о Александра Станковића  

По завршеном евхаристијском сабрању у сали Духовног центра Саборне цркве „Новомученици крагујевачки“ приступило се читању реферата на тему: „Света тајна брака и Евхаристија“. Тему је припремио привремени парох други становљански јереј Петар Бранковић. Поздрављајући Његовово Преосвештенство Владику Јована, и високопреподобног архимандрита Герасима, отац Петар је уложио велики труд у свом раду да одговори на питање односа Евхаристије и Свете тајне брака, и враћања Светих тајни у оквире Евхаристије: „Кроз Свете тајне човек постаје члан Цркве, Богочовечанског Тела Христовог и прима благодат коју је Христос стекао за човечанство. У Светим тајнама ми смо доведени у онтолошки однос са самим Христом, конкретно смо сједињени са Њиме. Пошто је сваки аспект живота сабран у Евхаристији, тако и брак прима свој печат укључивањем у овај средишњи чин заједнице. Тако брак, као и целокупни живот човека, бива укључен у Цркву и тиме преображен у Свету Тајну Царства Божијег. Све Свете тајне су подређене Светој Литургији и она је врхунац и круна свих Тајни. Свака Тајна има своје испуњење у Евхаристији. Тако и у браку муж и жена прво приступају литургијском сабрању. Учешће у Светој Литургији означава припадност Цркви. С тога је и брак вршен у склопу Литургије у првим вековима хришћанства. То видимо и данас, макар у траговима у самом чину венчања. Да је брак био у вези са Евхаристијом то нам сведочи Тертулијан, он каже: Брак је уређен Црквом, потврђен Светим Причешћем и запечаћен благословом...“

Реферат о Петар Бранковић

После завршеног излагања теме, развила се једна веома плодна дискусија међу свештенством. Отац Небојша Ракић похваливши рад оца Петра, приметио је следеће; да кад Апостол Павле говори о браку, онда упућује хришћане и каже: „А ја вам говорим о Христу и о Цркви“. Ово питање по мишљењу оца Небојше није у потпуности расветљено, јер ми када говоримо о стварању Адама и Еве, и стварању брачне заједнице, то није у суштини хришћанска тема. Хришћанска тема је управо оно што говори Апостол Павле. То што говори Ап. Павле нас упућује на есхатологију. За нас хришћане није много битна протологија него есхатологија, није битно много шта је било на почетку, него шта ће бити на крају у Царству Божијем. А у Царству Божијем неће се ни женити ни удавати, битно је какав однос имамо са Христом. Пресудно је питање спасења.

Отац Зоран Врбашки је истакао да је у овом раду било потребно нагласити, како се то јединство са Христом у браку, остварује у пракси, у животу.

Отац Горан Мићић, поставља питање, шта ми данас можемо да учинимо да би брак вратили у те Евхаристијске димензије. Наши парохијани не живе сви правим евхаристијским животом. Како њих приволети да траже да им брак буде склопљен у Литургији?

На крају  дискусије Преосвећени Владика је истакао да су оваква сабрања свештенства потребна, да би што боље упознали једни  друге и уз један дијалог помогли једни другима у изграђивању живе парохијске евхаристијске заједнице, на челу са Епископом.

Дискусија - Исповест Крагујевац

Срећко Зечевић, јереј