МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ОРГАНИЗОВАЛА СПОРТСКО ДРУЖЕЊЕ ДЕЦЕ МЛАДЕНОВЦА И ПСД „СВЕТА СРБИЈА“ И 15. ДУХОВНУ ТРИБИНУ

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ОРГАНИЗОВАЛА СПОРТСКО ДРУЖЕЊЕ ДЕЦЕ МЛАДЕНОВЦА И ПСД „СВЕТА СРБИЈА“ И 15. ДУХОВНУ ТРИБИНУСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована у суботу, 17. октобра 2015. године, братство храма Успења Пресвете Богородице у сарадњи са Градском општином Младеновац и Православним спортским друштвом „Света Србија“ организовало је духовно-спортски дан у којем су главни учесници била деца спортисти „Свете Србије“ и њихови вршњаци из Младеновца. Дан је почео у 9 часова Светом Литургијом у храму Успења Пресвете Богородице, коју су служили старешина младеновачког Храма протојереј Слободан Кеџић, јереј Марко Јефтић, јереј Драгиша Богичевић, уз саслуживања ђакона Небојше Поповића и Божидара Васиљевића. Након Евхаристије, сва децу су била послужена у парохијском дому.

Након тога је у Спортском центру Младеновац одржано спортско надметање на којем су своје вештине у кошарци, одбојци и фудбалу, показали малишани „Свете Србије“ и подмладак ОФК Младеновац, ФК Бубамара, кошаркашке секције ОШ „Момчило Живојиновић“ и ОК Селтерс Младeновац. Резултат је остао у другом плану, јер су најмлађи чланови Цркве показали завидан степен спортског умећа и витешког држања, карактеристичан за наш народ.

Од 19 часова у сали парохијског дома Црквене општине младеновачке, уз предивно појање хора „Благовести“, одржана је 15. Духовна трибина на којој су учествовали: Архијерејски намесник младеновачки протојереј Жељко Ивковић, Дејан Томашевић, председник ПСД „Света Србија“, Владан Глишић, председник ПО Градске општине Младеновац, Предраг Ћеранић, идејни творац спортског сабрања ПСД „Света Србија“ и Владимир Радовић, секретар ПСД „Света Србија“. На трибини је представљен рад овог спортског друштва и његов значај за место попут Младеновца. ПСДСС је Православно спортска организација, основана са благословом Њ.С. Патријарха српског Г. Иринеја, да би се деци и младима понудио јединствен концепт спортског развоја и личносног узрастања у коме се истовремено примењују савремена тренажна методологија и Јеванђелски принципи. Спортски и телесни напредак деце у сагласју са неодвојивим и упоредним развојем њихових духовних, Православних, традиционалних, културних и родољубивих врлина, како би били бољи људи и спортисти и на тај начин помогли себи и својој породици, али и општем добру нашег народа, државе и друштва. Свесни кризе у којој се налази наш спорт, али и породица, народ, друштво и држава, оснивачи ПСД Света Србија, добротворним и задужбинарским радом, афирмишући заједништво спортских и православних, телесних и духовних, људских и патриотских врлина, желе да створе једну јаку алтернативу нарастајућим изазовима са којима се суочавају наша деца и наш народ.

јереј Марко Јефтић