Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА У ИЛИЋЕВУ

ХРАМОВНА СЛАВА У ИЛИЋЕВУУ понедељак 19. октобра 2015. године Црква Божија у крагујевачком насељу Илићево, прославила је своју храмовну славу светог апостола Тому, Литургијом коју је служио протојереј-ставрофор Милан Борота. Саслуживали су му протојереји Драгослав Степковић, Милан Благојевић и протонамесници Братислав Пауновић, Младен Голић, Слободан Бабић и Дејан Марјановић, те ђакон Немања Стојковић.

Мештанима Илићева се беседом обратио прота Милан Борота рекавши да нас је данас овде окупио Господ како би смо прославили Св. ап. Тому али како би смо се сетили и помолили за оне наше који су овде пострадали. Апостола Тома је био опрезан али је вест о Христовом Васкрсењу из мртвих примио најпре кроз Господње речи: "Мир вам!". И заиста не постоји бољи начин него вест о Васкрсењу примити кроз мир и с миром. Одговор апостола Томе је био једноставан: "Господ мој и Бог мој", чиме је сву своју веру у Христа исповедио. Тиме је апостол Тома одагнао све сумње које су се јављале кроз историју на разним местима и у разним приликама у Васкрсење Господа. Проповедајући веру Христову и у Индији, нагласио је да нема вере без радости и без среће. Веровати значи видети Христа духовном страном ума и вером срца с љубављу о којој је проповедао овај Свети Апостол. Такву нам веру оставише свети, а ми Српски Православни народ своју веру имамо као ону која нас води у живот вечни, а Живот Вечни је да познамо Христа. Зато свако од нас треба да буде исправан и тачан, да је негује у својој породици и пренесе својој деци, била је поука проте Милана.

Након причешћа верних и опхода око новоподигнутог храма, преломљен је Славски колач чији је домаћин ове године био Небојша Миловић са својим сином Николом.

У 10 часова на стратишту је почео молебан Новомученицима крагујевачким, где су учешћа узели представници локалне самоуправе, друштвених организацији и ученици пригодним програмом из ОШ "19. Октобар".

протођакон Мирослав Василијевић