МИТРОВДАНСКЕ ЗАДУШНИЦЕ НА БОЗМАНУ

У храму Васкрсења Христовог, на највећем крагујевачком гробљу „Бозман“, у суботу 7. новембра учињен је литургијски помен сви преминулима у православној вери. Светом Литургијом началствовао је шумадијски Првојерарх Преосвећени владика шумадијски Господин Јован уз салужење протонамесника Немање Младеновића, протонамесника Бранислава Матића, протођакона Небојше Јаковљевића и ђакона Милоша Ђурића.

Након читања Светог Јеванђеља, владика Јован се обратио окупљеним верницима речима утехе и наде, које су поткрепили њихову жељу за молитвом и распламсали наду и веру окупљених који су дошли да учине помен својим најмилијим преминулима. У садржајној беседи владика је нагласио основну хришћанску истину да у Богу нема мртвих, већ да су у Богу сви живи. Свако ко у себи има вере и ко се узда у Христа, тај неће пропасти и неће бити предан смрти, већ ће наћи покој у наручју Христовом. И ми који смо живи, који остајемо, како је то навео ап. Павле, позвани смо да се молимо за оне који преминуше. Свим нашим покојним  ми помажемо на тај начин што се молимо за њих и чинимо добро у њихово име и за покој њихових душа. Чак и свеће које палимо имају пре свега жртвени карактер. Палећи свеће ми Богу приносимо жртву за покој, олакшање и отпуштење грехова наших преминулих, и на тај начин осветљавамо њихово оноземаљско постојање. На крају своје беседе, Преосвећени владика је позвао све окупљене на истрајну и непоколебиву веру и молитву за све наше преминуле.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије, и након сједињења са Распетим и Васкрслим Господом кроз Свето Причешће, одслужен је парастос за све преминуле у благочестивој вери.

ђакон Милош Ђурић