Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛАПОВУ

На празник светих апостола Олимпа, Ераста, Родиона и осталих, 23. новембра по новом календару, верујући народ Лапова је дочекао свог надлежног Архијереја, Епископа шумадијског Јована. Он је служио Свету Архијерејску Литургију на којој су му саслуживали следећи свештеници: архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереји Видоје Рајић, Миленко Стикић и Велибор Јовановић, протонамесник Миломир Васиљевић и јереј Влада Бранисављевић, као и протођакон Небојша Младеновић и ђакон Божидар Васиљевић.

У току малог входа Епископ Јован је одликовао протојереје Видоја Рајића и Миленка Стикића правом ношења напрсног крста нагласивши им у беседи да исти треба да им буде на надахнуће за још преданије слежење Богу и Цркви. После прочитаног Јеванђеља владика је одржао беседу присутном народу рекавши да је јеванђељска, светоотачка и хришћанска истина “чини добро, а не учини зло”. Шта год учинили добро на овоме свету, било према Богу, другоме човеку или Цркви, то добро ће нам се вратити, а када-то не знамо, то Бог зна. То може бити одмах, за неко време или на ономе свету. Исто тако, ако чинимо зло не можемо очекивати да ће нам се и вратити-нагласио је владика. Он је затим навео познату јеванђелску изреку “како сејеш, тако ћеш и да жањеш”. Ко свесно ратује против добра самим тим поробљује себе злу, а оно што је најстрашније је да служи истом том злу. Душа човекова је боголика, даље је беседио владика, и зато свако ко чини зло има муку у себи, а никако не докучује одакле му та мука. Свако зло је од противника Бога тј. од ђавола те је свако ко служи злу у некој врсти пакла. Са друге стране највеће добро је Бог и зло и добро се стално боре у људском срцу. Ако има бојишта које никад не престаје, даље је навео у беседи владика Јован, то је онда људско срце. Плодови добра у срцу су мир и блаженство и они се усељавају у срце када се чини добро. Ко наноси другоме зло тај је самим тим и против Бога иако мисли да то није. Он је даље навео да зао човек неће истину и Бога већ хоће лаж. Он жели своју срећу кроз несрећу другога-нагласио је даље владика Јован. Он је даље говорио о погубности лењости као духовне болести јер се лењ човек не брине о свом спасењу не схватајући да је служење другоме човеку уједно и служење Богу. На крају своје богонадахнуте беседе владика Јован је благословио све присутне вернике.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На Светој Литургији су се причестили сви присутни свештеници, а затим су најсветијој тајни Православне цркве приступили и верници Лапова, међу којима мноштво деце која похађају веронауку предвођена својим вероучитељима.

На крају је уследила трпеза љубави која је употпунила овај дан пун духовне радости у Лапову.

Протонамесник Горан Живковић