Одштампајте ову страницу

НЕДЕЉА ПРАОТАЦА – МАТЕРИЦЕ

НЕДЕЉА ПРАОТАЦА – МАТЕРИЦЕУ недељу 27. децембра 2015. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу. Саслуживали су ректор Зоран Крстић, Архијерејски намесници Саво Арсенијевић, Рајко Стефановић и Видо Милић, те презвитери Милић Марковић и Огњен Козлина.

Владика Јован се беседом обратио окупљенима у Светотројичком храму рекавши да заједно служимо Свету Литургију да би смо се причестили и да би смо причешћем задобили Царство Божије. Литургија је она трпеза коју је Господ Исус Христос оставио пред своје страдање да би смо ми њоме задобили живот вечни. Господ је поставио трпезу за цео људски род, али чине се да ми често не чујемо његов позив да седнемо за њу. Ми смо на њу позвани кроз свету тајну крштења. Хришћанин је Христов и Божији човек и он сведочи Христа свету. Он пројављује име његово. Ми смо као хришћани увек били у мањини, али треба да знамо речи Христове, којим нас подсећа да се не бојимо, јер Он победи свет. Зато се наша душа храни Христом и светим тајнама, да изаберемо оно што нам је најпре потребно а то Царство Божије и правда Божија. Ми који смо овде сабрани у овоме светоме храму треба да се радујемо, јер смом чули позив Христов и на њега се одазвали.

Владика се потом осврнуо и на позив мајчинства, који је као најсветија дужност предана женама које данас пред празником Рођења Богомладенца Христа, прослављају свој дан. Мајка Црква васпитава своју децу и она је духовна мајка. Да би жена била добра мајка, мора најпре бити добра хришћанка која у својој породици ствара склад и хармонију.Онда породица расте и радује се у Христу, јер је облива љубав и осећај заједништва. Мајка је стуб породице, али она ствара и државу у којој закон Божији – закон љубави свим људима доноси мир и слогу.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Након Великог Входа, Преосвећени епископ Г. Јован је благоизволео да ђакона Дарка Павловића рукоположи за презвитера у Вранићкој парохији. Владика је новом презвитеру Дарку указао на сву узвишеност и значај презвитерског служења. Поуком га је упутио да се стара о Цркви Божијој о оставио му у задатак да изгради храм Божији у својој парохији.

Протинице Старе Цркве у Крагујевцу су се постарале да пригодним послужењем угосте све верне и да обележе свој дан, празник мајки – Материце.

протођакон Мирослав Василијевић