МАТЕРИЦЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА

МАТЕРИЦЕ У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈАУ 30. недељу по Духовима, недељу Светих Праотаца, у храму Светог великомученика Димитрија у Сушици, сабрао се верни народ како би кроз Литургију заблагодарио Господу.

Карактеристично за Српску Православну Цркву, тога дана се обележавају и Материце, празник посвећен Светим Мајкама, и уопште, благословеном дару рађања.

Испред и у име верног народа, молитве Господу кроз Литургију су узнели старешина храма, протонамесник Александар Јовановић и господа професори Крагујевачке богословије, протонамесник Небојша Ракић и јереј Александар Сенић.

Предвођени ћерком оца Небојше, Ирином Ракић, на Литургији су одговарали ученици верске наставе Музичке школе “Др Милоје Милојевић”.

Након свршетка Литургије, верни народ се окупио испред храма, и у једној молитвеној и радосној атмосфери, а трудом супруга наших свештеника, сусрет се наставио уз трпезу љубави.

Господ, кроз Српску Православну Цркву и српски народ, препознаје многе мајке из српског рода, као Свете Мајке. Оне су наше посреднице код Господа, и вечни узори и путокази овоземаљских кретања и узрастања.

Молитвом, трудом, љубављу и надом, треба да се старамо, да и оне нас приликом сусрета, управо том јединственом материнском љубављу, препознају као своју децу.

Вероучитељ Предраг Обровић