ПРОСЛАВА БОЖИЋА У АЗАЊИ

ПРОСЛАВА БОЖИЋА У АЗАЊИ“Христос се рађа - прослављајте!
Христос с небеса - сусрећите!
Христос на земљи - узвисите се!
Певај Господу сва земљо!”

Уочи најрадоснијег хришћанског празника Рођења Исуса Христа – Божића, на Бадње вече велики број верника Азање се окупио у месном храму Св. бесреб. и чудотвораца Козме и Дамјана како би присуствовали вечерњем богослужењу и паљењу бадњака. Међу присутнима је био и велики број школске деце.

Сутрадан, на дан најрадоснијег празника, Рождества Христовог, прослављање је настављено Св. Литургијом у храму, а потом у просторијама азањске школе.Ни велика хладноћа није спречила вернике Азање да узму учешће у Св. Литургији, коју су служили протојереј-ставрофор Драгиша Јелић и јереј Дејан Ненадовић.Свето Богослужење је улепшало умилно појање чланова Дечијег црквеног хора Св. Врачеви под руководством свог вероучитеља. Након Свете Литургије, ученици, наставници и велики број верника је посетио и нашу школу.

Традиционално у нашој школи је организовано „ломљење Божићне чеснице“ за наше најмлађе – ђаке прваке. Целокупна светковина започела је молитвом и ломљењем Божићне чеснице које су вршили свештеници: Драгиша Јелић, протојереј-ставрофор, Срђан Ковачевић, јереј и Дејан Ненадовић, јереј.Присутнима се пригодним речима обратио прота Драгиша, који је свима честитао празник наглашавајући значај вере и традиције, као и прелепих српских обичаја за очување Српства и Српског јединства. Такође, прота је потсетио све присутне шта значи мајчина молитва за дете и нагласио значај родитељства и родитељске бриге за правилан и хришћански развој детета. Својим примером дајемо образ понашања нашој деци и васпитавамо их да одрасту у човека чији ће узор бити Богочовек - Христос.Како би наша деца одрастала у светлости Хришћанске науке и традиције, морају и наше школе да буду Охристовљене и да буду праве наследнице Светосавске школе. Континуитет Христославља и Светосавља у нашим школама је био прекинут у једном историјском периоду, али сада, хвала Богомладенцу Христу, чије рођење прослављамо, наша деца имају могућност изучавања Верске наставе. Очигледан пример рада на часовима Веронауке је и овај програм данас нама приказан од најмлађих ученика ове школе, али и редовно учествовање ђака у богослужењима. Дошло је време да ми старији учимо од деце. Нека Богомладенац Христос и Његова Пресвета Мајка услише наше молитва, а ми сви издржали и остали постојани на путу Светосавља.

Након проте, присутнима је и директорка школе Слађана Јелић честитала празник. Настављен је пригодан програм који су припремили вероучитељ и учитељи првог разреда са својим ђацима.

По завршетку програма, првацима су подељени божићни пакетићи (дар школе), а најсрећнији међу првацима била је Кристина Јовановић, која је при ломљењу чеснице пронашла златник. Дародавци златника за ову прилику су наизменично: Црквена општина Азања, ОШ „Радомир Лазић“, МЗ Азања и МЗ Влашки До. Ове године је златник поклонила МЗ Влашки До.

Слављење Божића свако је наставио у крилу своје породице!

МИР БОЖИЈИ! - ХРИСТОС СЕ РОДИ!

Бојан Стојадиновић, вероучитељ