ОВО ЈЕ СИН МОЈ, ЊЕГА СЛУШАЈТЕ

ОВО ЈЕ СИН МОЈ, ЊЕГА СЛУШАЈТЕУ четвртак 21. јануара 2016. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Светотројичком храму Крагујевцу.

Владика је о јављању Бога људима казао да се Бог откривао људима онолико колико су они били спремни да Га прихвате. Још у старом Завету се Бог открива у Стварању света, али и касније у Гостољубљу Авраамовом. Најпотпуније Божије јављање је у Крштењу Христовом. Богу није било потребно крштење, али је Он то учинио нас ради и нашега спасења. Он је то учинио да би смо се ми спасли. Христос је дошао да испуни Закон и Пророке (да испуни сваку правду). Бог Отац је казао, ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи, Њега слушајте, јер је то од значаја за наше спасење. Онда можемо рећи да није благо онима који науче Реч Божију, већ онима који је држе и још више онима који је испуне. Зато је потребно да преобразимо унутрашњег човека у нама, јер се Бог у нама јавља сваког тренутка, сваке секунде, само је питање да ли смо ми спремни да то видимо и прихватимо. Начином на који живимо, не треба да затварамо Небо над нама, већ да будемо кадри и спремни да прихватимо Богојавање. Бог је милостив, Он је љубав, дуготрпељив. Ми смо лозе на чокоту Христа које Виноградар залива да се не би смо осушили а потом исечени и у огањ бачени.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

На Литургији су се причестили ученици Политехничке школе са својим вероучитељима Марком Гаљком и Милевом Пушоњић-Радовић.

протођакон Мирослав Василијевић