Одштампајте ову страницу

БОГОЈАВЉЕЊЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУ

БОГОЈАВЉЕЊЕ У ОРАШАЧКОМ НАМЕСНИШТВУВелики празник Цркве Божије- Крштење Господа нашега Исуса Христа и ове 2016. године Господње торженствено је прослављен у свим храмовима Орашачког намесништва. После узнетог Евхаристијског приноса Бога, у свим градским и сеоским храмовима обављено је велико освећење воде, коју су верници читавог дана узима, пили и носили у своје домове.

Поред Литургијског славља и освећења воде, по благослову Преосвећеног Епископа шумадијског Г. Јована, седми пут је одржано и пливање за Часни Крсту у Гарашком језеру надомак Аранђеловца. У организацији Орашачког намесништва и народног покрета „Наши“ ова манифестација је попримила традиционални карактер, окупивши неколико стотина суграђана на брани Гарашког језера. Пре самог пливања, свештеници су благословили пливаче уз појање Богојављенског тропара.

Ове године је учествовало 33 такмичара, а по први пут су за Часни Крст пливале и две девојке- Весна Проковић и Катарина Васић. Мушки пливачи су пустили прво њих две да допливају до Крста, а онда су они скочили у ледену воду Гарашког језера и први је до Крста допливао Иван Јестратијевић из Аранђеловца. На крају су свим пливачима додељене захвалнице и пригодни поклони.

јереј Александар Миловановић