Одштампајте ову страницу

ЧЕТВРТИ СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУ

ЧЕТВРТИ СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходне три године, била вишедневна. Залагањем Архијерејског намесника младеновачког протојереја Жељка Ивковића и старешине храма Успења Пресвете Богородице протојереја Слободана Кеџића ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

Прослава је започела у уторак 26. јануара празничним бденијем. Након бденија одржана је Светосавска академија, коју је отворио јереј Марко Јефтић поздравним словом у којем је говорио о значају Светосавског пута савременом човеку у савременом свету. Посебно је указано на пример најмлађих, који у данима у којима прослављамо првог српског Архиепископа и просветитеља трудом, радом, залагањем и великом љубављу нама одраслима указују на важност истрајавања на стази којом није увек лако ићи, али је увек лепо и спасоносно. Након беседе оца Марка Јефтића ученици ОШ „Момчило Живојиновић“ (њих тридесет и седморо) извели су у препуној сали парохијског дома изузетно интересантну и поучну представу у част Светог Саве „Свети Сава је увек са нама“. Вредно помена је да је представа у сваком свом сегменту створена од стране Младеновчана, пошто су текст и режија оригинално дело професорке српског језика у ОШ „Момчило Живојиновић“ госпође Милене Мацуре, а костиме и сценографију су осмислили наставници поменуте школе.

У среду 27. јануара велико мноштво најмлађих верника младеновачког Храма, предвођених својим родитељима и вероучитељима, испунило је своју Цркву и након што су са великом пажњом послушали посланицу свог Епископа и сједнили се кроз Свету тајну Причешћа, извели су пригодан рецитал у част Светог Саве. Љубављу и залагањем братства храма Успења Пресвете Богородице овај празник је улепшан светосавским пакетићима, које је добило неколико стотина најмлађих верника у Младеновцу.

јереј Марко Јефтић