Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРОСЛАВА СВЕТОГ САВЕ У АРАНЂЕЛОВЦУНаша света Црква, на данашњи дан прославља спомен на највећег Србина који је икада ходио овом земљом. Прославља спомен на светитеља коме је од царске порфире, престола, овоземаљске власти, блага овога света и свих почасти и раскоши које нуди живот на двору, милија била келија, молитва и живот у манастиру. Тај горостас од светитеља, најсветлија тачка наше историје јесте првисрпски Архиепископ, просветитељ и учитељ Свети Сава.

Колика је улога овог светитеља, показује и то да свака школа данас прославља њега као свог заштитника.

У храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, служена је Света Литургија на овај велики дан. Евхаристијском сабрању и свесрдним молитвама усмереним Господу Богу присуствовао је и велики број деце и верника који су својим доласком увеличали овај велики дан.

На Светој Литургији прочитана је светосавска посланица Његовог Преосвештенства Господина Јована.

Епископ Јован нам кроз своју посланицу поручује да узор нашем хришћанском животу треба да буде управо живот нашег Светог Саве. Подсећа нас још да: “Нико неможе живети наш хришћански живот осим нас, нико и ништа нас не може учинити живим, нико осим Христа и Јеванђеља, Вере, Наде и Љубави, Цркве и Хришћанских врлина.” Морамо настојати да останемо на путу Светосавља, на путу Христовом који је сам “Пут, истина и живот” (Јован 14, 6).

После Свете Литургије су пререзани славски колачи данаших славара, а потом је уследио рецитаторски програм. Деца су, као и сваке године, рецитовала песмице посвећене Светом Сави и као знак захвалности и награду за труд су добили светосавске пакетиће. У свим основним и средњим школама на данашњи дан је пререзан славски колач и обележен је празник светитеља најзаслужнијег за процват и напредак просвете.

Ђакон Немања Искић