ПРОСЛАВА САВИНДАНА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ПРОСЛАВА САВИНДАНА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИИ ове, као и претходних година, празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, свечано је прослављен у црквама и школама у Смедеревској Паланци.

У Основној школи “Херој Радмила Шишковић” организоване су свечана академија поводом овог великог празника, одржана у Градском позоришту у Смедеревској Паланци уочи Савиндана, као и приредба у холу школе одржана за госте на сам дан Светог Саве. Централно прослављање школске славе одржано је у Цркви Свете Петке, где су ученици школа “Херој Радмила Шишковић” и “Вук Караџић” са својим вероучитељима и осталим наставницима узели учешћа у литургијском слављу. Велики број ученика се и овога пута причестио крунишући тако на потпун начин своје учешће у евхаристијском сабрању.

У основној школи “Вук Караџић” одржана је приредба, у холу школе, са почетком у 11 часова. На крају поздравног говора је речено: “Неко ће запамтити све, неко тек по нешто, али оно што је најбитније јесте да ћемо са овог места сви отићи оплемењенији”. Приредба је протекла у најбољем реду на радост наставника, учитеља и вероучитеља који су учествовали у припреми исте. Ученици осмог разреда, овогодишњи колачари, припремили су трпезу, на којој су биле присутне почасне званице, целокупни колектив, као и ученици који су срж прославе, јер су управо они ти који носе у себи дух Светог Саве, како би га једног дана пренели млађим поколењима.  Овим је окончано овогодишње прослављање Савиндана.

Паланачка гимназија је свога учитеља вере и наставника благочешћа Светога Саву дочекала радосно и богоугодно.

Прослава је почела уочи самог празника. У уторак 26. јануара са почетком у 18 часова у сали градског позоришта одржана је светосавска приредба. На самом почетку присутне је поздравио и беседом у част Светитеља свима се обратио вероучитељ гимназије. Иначе, приредба је нешто што паланчани жељно очекују и воле да виде. Поред ученика, наставника и грађанства приредби већ традиционално присуствује и паланачко свештенство. Они су драги и радо виђени гости Паланачке гимназије. Сама приредба је оставила леп утисак на присутне али и подстакла на размишљање.

На дан Светога Саве у холу школе у чину резања славског колача поред свештеника учествовали су и ученици школе. Као и до сада домаћини славе били су ученици друге године. Затим је уследила славска трпеза. У њеној припреми заједнички учествују и ученици и наставници. Тако да се и за трпезом у разговору и храни заједнички нађу помешани ђаци, наставници и гости школе што чини једну  свечану  и радосну атмосферу. Оно на шта је школа поносна јесте да су сви ученици који су овог благословеног дана били у школи  послужени за славском трпезом.

Истоветни осећај и утисак окупљених у школи јесте да се бар овога дана осећа јединство и саборност свима преко потребна а заслугом и окриљем Светога Саве.

Милош Јелић, вероучитељ
Александар Јаћимовић, ђакон
Мирко Савић, вероучитељ