СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОРАШЦУ

СРЕТЕЊЕ ГОСПОДЊЕ И ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ОРАШЦУПразник Сретења Господњег и дан државности Републике Србије је и ове године прослављен у Орашцу. У овом месту је 1804. године одржан збор Српских устаника умаклих пред “сечом кнезова” и отпочело буђење српског народа и стварање српске државности.

Прослава је започета Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Преосвећени Епископ шумадијски Господин Јован уз саслуживање Архијерејских намесника орашачког протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, опленачког протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, јасеничког протојереја-ставрофора Велибора Ранђића, младеновачког протојереја-ставрофора Жељка Ивковића, потођакона Ивана Гашића и ђакона Немање Искића.

После прочитаног Јеванђеља Епископ Јован је одржао беседу у којој нас је подсетио на један од основних проблема савременог човечанства, на отуђеност. Сходно празнику, Епископ нас је подучио да као што се Праведни Симеон обрадовао сретању Младенца Христа тако и ми треба се обрадујемо сретању наших ближних. Треба да поштујемо човека као икону Божију, а не као некога нижег од себе, треба да се сетимо старог поздрава “Христос међу нама” и да нам тај поздрав буде водиља. Заједница је оно шта треба да нам буде приоритет и да нам на уму буде да је један Хришћанин као ниједан Хришћанин и да смо ништа без заједнице.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије Епископ Јован је пререзао славске колаче, а потом је одржан помен у Марићевића јарузи, за покој душе свих устаника који су свој живот положили у ослобођењу Србије од окупације Турске државе. Свечаности су присуствовали Епископ шумадијски Господин Јован, представници Његовог краљевског височантва престолонаследнка Александра другог Карађорђевића, свештенство Орашачког намеснштва, представници Општине Аранђеловац и други уважени гости. Потом се приступило полагању венаца, у име Његовог краљевског височанства престолонаследника Аександра другог Карађорђевића, венац је положио Предраг Марковић, члан Крунског савета, у име Општине Аранђеловац, венац је положио господин Бојан Радовић, председник Општине Аранђеловац, а у име Народног Музеја у Аранђеловцу, венац је положио Дарко Павловић, директор.

Задужбинско друштво Први српски устанак из Орашца традиционално сваке године уручује песничку награду “Одзиви Филипу Вишњићу” за родољубиво песништво. Жири у саставу: академик Матија Бећковић, академик Милосав Тешић, песници и књижевни посленици Драган Лакићевић, Владимир Јагличић и доктор Иван Златковић, једногласно је донео одлуку да се ове године награда додели знаменитом песнику Ђорђу Нешићу из Бјелог Брда у Хрватској. У име Задужбинског друштва ''Први српски устанак'', награду и рељеф у бронзи са ликом Филипа Вишњића који је израдио вајар Раја Николић из Аранђеловца, уручио је др Бранко Златковић. Потом су присутни имали прилику да погледају музичко сценски наступ под називом “Уста раја ко из земље трава”. У улогама славног Вожда Карађорђа, Станоја Главаша и Проте, појавили су се Војин Ћетковић, првак Југословенског драмског позоришта, Ненад Окановић, драмски уметник из Београда, и Небојша Вранић, првак Крушевачког позоришта. Наратор је био Бојан Вељовић, првак Крушевачког позоришта, а појац Војислав Спасић, шеф катедре за соло певање Филолошког уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, првак опере Народног позоришта у Нишу и члан вокалне групе “Архангели”. Сценарио и режију сачинио је Момир Брадић. Помоћник режије је Бојан Ћетковић, а музички уредник Милан Марић.

ђакон Немања Искић