Одштампајте ову страницу

СУДИЋУ ТИ У ЧЕМУ ТЕ НАЂЕМ

СУДИЋУ ТИ У ЧЕМУ ТЕ НАЂЕМУ четвртак 25. фебруара 2016. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу.

Владика је беседећи подсетио верни народ на речи Христове, да ће и Небо и Земља проћи, али да Његове речи неће проћи. Због тога људи су се, па и апостоли, одувек интересовали о дану и часу краја света. Господ одговара да о томе часу не знају ни Анђели, већ само Отац Небески. Отац је ово сакрио од људи, да би они непрестано живели у подвигу ишчекивања. У Јеванђељској причи смо чули како он може доћи ненадано и изненадити нас док спавамо. Не можемо знати када ће се Његов долазак догодити, али треба да знамо да треба бити спреман за сусрет са Њим. Кроз историју је било и лажних Христоса, јер људи нису веровали Јеванђељу и нису стражили над собом. Ми треба да живимо као да тај час неће скорије доћи, а подвигом као да овога трена настаје. Пророк Језекиљ доноси речи Господње када каже, Судићу ти у чему те нађем, а ми треба стално да будемо припремни, да будемо будни, да чинимо и мислимо добро када Господ долази.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У току Литургије, Владика Јован је у чин ђакона рукоположио Бојана Вићевца из Младеновца. Бојан је дипломирао на ПБФ-у у Београду 2008. године, а потом и магистрирао 2011. Ускоро ће примити чин презвитера. Владика Јован је замолио верне да се помоле за њега, да му рукоположење буде на спасење, као и свима око њега. Бити свештеник у Цркви Христовој, значи бити жртва. Прићи Трпези Господњој не значи само нахранити себе, већ наситити све људе добрима са те Трпезе. Зато када се будеш молио, моли се са осећањима и са страхом Господњим, чувајући се свега лошег што може да те заведе и одведе на суд Господњи.

протођакон Мирослав Василијевић