СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ТОПОЛИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ТОПОЛИУ суботу, 2. априла 2016. године, када Црква прославља и празнује Преподобне Оце убијене у манастиру Светог Саве Освећеног, Епископ шумадијски Господин Јован молитвено је посетио свештенство и вернике храма Рођења Пресвете Богородице у Тополи. Епископу су на Светој Литурији саслуживали: Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј Драгослав Богдановић, протојереј Ђорђе Радишић, протонамесник Бранимир Товиловић, јереј Марко Стевановић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

Окупљеним верницима Владика Јован се обратио беседом о молитви и чистоти срца и ума истакавши значај одржавања духовне хигијене која је предуслов постојања праве молитве. Циљ молитве је испуњавање целокупног бића човечијег светлошћу и светошћу Божијом. Стога, попут псалмопојца Давида завапимо Господу речима: срце чисто саздај у мени Боже и Дух прав обнови у мени. Испитујмо себе, поготово у ове посне дане, каквом је садржином испуњено наше срце јер од те садржине зависиће и наше зрачење према ближњима. Човек који носи зло у себи он своју савест затрпава и друге људе зрачи мржњом, пакошћу и свим оним што у себи носи. Узгајањем зла помрачује се ум човеков, зато смо позвани на чишћење и освећење ума и срца љубављу према човеку и љубављу према Богу. То је пут којим се обожујемо, пут на којем се срећу две љубави, Божија која силази и наша која се успиње.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Ово молитвено сабрање посебно су украсила деца из локалних школа која су се причестила Светим Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа, а након одслужене Свете Литургије приређено је послужење за све вернике у просторијама тополске црквене општине.

ђакон Урош Костић