ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГУ петак, треће недеље Великог поста, 1. априла 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован началствовао је Светом Литургијом Пређеосвећених дарова у храму Светог пророка Јеремије у селу Милошеву.

Епископу су саслуживали: јеромонах Онуфрије Вранић, помоћник намесника беличког јереј Миломир Тодоровић, протонамесник Бобан Сеновић-парох мијатовачки, јереј Милан Ђорђевић-парох јагодински, протођакон Небојша Јаковљевић и протођакон Нинослав Дирак.

Литургијском сабрању, претходила је Света Тајна исповести, којој су приступили свештеници и ђакони беличког намесништва, а исповедник је благословом Епископа био јеромонах Онуфрије.

Верном народу и окупљеном свештенству предстојатељ пуноће Епархије шумадијске владика Јован обратио се надахнутим и поучним речима, посебно истичући важност Васкршњег поста, односно управо ове дане које тренутно проживљавамо да живимо на прави начин-а то је на начин Цркве. Ми као православни хришћани морамо се борити против гордости, као и свега што произилази из те гордости, а понајвише прелести. Нико се неће спасити својим положајем и функцијом, већ искључиво подвигом и милошћу Божијом. Покајање јесте процес и зато је сваки хришћанин позван на непрестано покајање.

Светој Чаши је приступило велики број верника, и на тај начин запечатило свој пост-свој подвиг, сједињењем са Богом.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку Свете Литургије у сали Црквене општине приступило се читању реферата „Прелест-духовна самообмана која долази од гордости“. Реферат је написао и прочитао јереј Срђан Кандић, парох драгоцветски. Тема реферата, као и сам реферат покренули су плодоносну дискусију која је довела до отварања разних питања и до давања јасних одговора. Наш Епископ је овом приликом, очинским старањем и љубављу још више продубио данашњу тему, а између осталог посаветовао свештенике како да што боље врше своје пастирско служење на спасење повереног му народа Бпжијег, као и на своје лично спасење.

По прочитаном реферату, уследила је трпеза љубави, коју је припремио отац Светислав.

презвитер Милан Ђорђевић