Одштампајте ову страницу

ВЕЛИКИ УТОРАК НА АЕРОДРОМУ

ВЕЛИКИ УТОРАК НА АЕРОДРОМУНа Велики Уторак 26. априла 2016. године, Његово Преосвешенство Епископ шумадијски служио је Свету Литургију Пређеосвећених Дарова у храму светог Саве на Аеродрому. Преосвећеном владици су саслуживали протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, јереј Александар Мирковић, као и ђакони Милутин Гашевић и Милош Ђурић.

На Литургији је био приметан велики број деце која су се одазвала на позив својих вероучитеља Предрага Обровића и ђакона Милоша Ђурића. Током читавог периода Поста био је приметан већи број малишана него иначе, која су се упознавала са значајем, смислом и изгледом Великопосних богослужења, а пре свега Литургијом светог Григорија Двојеслова. Основци су узели учешће у богослужењу придружујући се у појању матурантима Богословије и братству храма светог Саве које је одговарали на литургијске прозбе.

Владика Јован се обратио окупљеним верницима пригодном беседом, подсећајући их да и ако се Пост ближи крају, ми смо позвани да се трудимо у сваком тренутку свог живота. Овом приликом, владика Јован је нагласио да смисао Поста није само уздржање од мрсне хране, већ пре свега промена начина живот, која се огледа у испуњености љубављу према Богу и ближњима. „Пост јесте жртва, али као такав, није доваљан сам по себи, већ увек треба да буде усмерен ка другом“, нагласио је Епископ Јован.

Након литургије, братство храма је приредило Трпезу љубави.

Након ручка, владика Јован је у пратњи протонамесника Бранислава Матића и ђакона Милоша Ђурића обишао окружни затвор у Петровцу, где се по благослову владике Јована изводе радови на уређењу капеле у овој казнено-поправној установи. Владика се овом прилико састао са управником затвора и васпитачима, обишао радове и похвалио труд оца Бранислава и затвореника, који све радове сами изводе. Након обиласка просторије која је одређена за параклис, владика Јован се пригодном беседом обратио затвореницима очинским речима које су биле пуне утехе, вере и наде да се сваки човек може променити. На крају је Преосвећени поделио иконице Васкрсења затвореницима и запосленима.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Трудом и старањем протонамесника Бранислава, уз сарадњу са руководиоцима затвора и свесрдну помоћ затвореника и Епархије шумадијске на челу са Владиком Јованом, планирано је да се овај богослужбени простор освети током лета.