ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА У ВИНЧИ

ОСВЕЋЕЊЕ ХРАМА У ВИНЧИДана 15. маја 2016. године у недељу када се наша Црква молитвено сећа и празнује Свете Мироносице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован осветио је храм у Винчи код Тополе који посвећен управо овим светим женама и у наставку служио Свету Архијерејску Литургију. Епсикопу су саслуживали: протојереј – ставрофор др Зоран Крстић, Архијерејски намесник крагујевачки протојереј – ставрофор мр Рајко Стефановић, Архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани протојереј – ставрофор Тихомир Анђелковић, протонамесник Небојша Ракић, свештеници опленачког намесништва као и протођакон Иван Гашић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Урош Костић.

Током чина освећења храма Владика Јован је у Часну Трпезу овог светог храма положио мошти Светог великомученика косовског кнеза Лазара и пожелео верном народу да се у што већем броју окупља у новоосвећеном храму благодарећи Богу за сва добра којим нас дарује.

У току Свете Литургије, на малом входу, протојереј Ђорђе Радишић одликован је правом ношења напрсног крста од стране Преосвећеног Владике Јована који га је овом приликом посаветовао да се тим одликовањем не горди, јер хришћанин не зна за гордост, већ да свој крст носи у смирењу, онако како га је и сам Господ носио пењући се на Голготу, јер ако га тако буде носио онда ће и крст њега носити и износити у свим бурама и искушењима у којима се буде нашао.

Након одслужене Свете Литургије Владика Јован се верницима обратио речима благодарења на несебичној жртви и љубави коју су пружили током изградње храма пожелевши свима да у њему проналазе мир, слогу, прибежиште и радост подсећајући да је храм дом Божји у којем се сусрећу Бог и човек. “Чувајте овај храм да би он чувао вас,” порука је нашег Владике којом је завршено ово молитвено сабрање.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Епископ Јован доделио је орден Светог Симеона Мироточивог господину Горану и господину Микици Арсенијевићу у знак захвалности за неизмерну љубав коју су пружили Цркви Божјој у Винчи. Орденом Вожда Карађорђа одликована су господа: Љубомир Матејић, Веселин Гавриловић, Божидар Александровић, Верко Качаревић, Горан Лазаревић и Милинко Димитријевић. Владика је доделио и шест архијерејских грамата признања, двадесет четири архијерејске грамате захвалности и тридесет две архијерејске захвалнице.

Након ових свечаних догађаја уследила је богата трпеза љубави коју је приредила породица Арсенијевић чији су чланови уједно били и домаћини храмовне славе овог лета Гопсодњег.

ђакон Урош Костић