Одштампајте ову страницу

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ - 13. АВГУСТ 2016. ГОДИНЕ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ - 13. АВГУСТ 2016. ГОДИНЕДана, 13. августа 2016. године, када наша Света Црква прославља спомен на светог мученика Евдокима и свету мученицу Јулиту, Преосвећени Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Архијерејску Литургију у буковичкој цркви у Аранђеловцу.

Преосвећеном Епископу су саслуживали Архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј Љубиша Ђураш, јереји Иван Теодосић и Милош Митровић, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Искић.

По прочитаном светом Јеванђељу Епископ Јован је одржао веома дирљиву и поучни беседу. Епископ Јован нас је поучио својом беседом да и када имамо неки проблем, који нам у први мах изгледа огроман, несагледив и на први поглед проблем који не можемо само да превазиђемо, ми не треба да кривца и узрочника за тај проблем налазимо у некоме другом, него треба пре свега себе да преиспитамо, да преиспитамо своје поступке и да у себи потражимо узрок за настајање тог проблема. Једино тако ћемо и бити у стању да тај проблем превазиђемо. Најједноставније јесте да другога окривимо за своје грешке, али само смиреношћу можемо да приступимо решавању те муке коју имамо. Смиреност је божанска сила, како је рекао Епископ Јован, коју је Бог подарио човеку, сила која лечи од гордости, злобе и пакости. Лек за којим трагамо, лек за сваку душевну или телесну бол, није неки скуп медикамент, већ је то наш Господ, Бог коме треба да предамо све своје бриге, као што смо му предали и своје грехе и који ће нас излечити од сваке тегобе. Крст који носимо, бриге које имамо нам се чине неупоредиво теже него што заправо и јесу ако смо уз Господа, али ако имамо прави циљ коме стремимо, циљ који је Господ, онда сваки пут ка том циљу нам неће бити тежак и сваки крст који понесемо ћемо много лакше изнети.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У наставку Свете Литургије верни народ је приступио Светој Чаши и тиме се сјединио са нашим Господом Исусом Христом.

ђакон Немања Искић