ПРЕДАВАЊЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ НА ТЕМУ: ХРИШЋАНСКА ХРАБРОСТ КАО УСЛОВ ЗДРАВОГ И ВЕРСКОГ ЖИВОТА

ПРЕДАВАЊЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ НА ТЕМУ: ХРИШЋАНСКА ХРАБРОСТ КАО УСЛОВ ЗДРАВОГ И ВЕРСКОГ ЖИВОТАЦрквена општина буковичка, при храму Светог Архангела Гаврила је у суботу 24. септембра организовала предавање на тему: „Хришћанска храброст као услов здравог и верског живота.“ Предавање је одржао протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо, професор Православног Богословског факултета у Београду.

На самом почетку присутним се обратио старешина храма протојереј-ставрофор Драгомир Кеџић и у своме обраћању је поздравио нашег госта, окупљено свештенство и верни народ. Након тога са својим излагањем започео је протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо. На самом почетку прота нас је упознао са значењем имена „хришћанин“. Потом је нагласио да је први период хришћанства, период до Миланског едикта, заправо најплодоноснији период у формирању одредница хришћанског живота. Тај период је период у коме је било највише мученичких страдања за веру и у коме се на тај начин показивала хришћанска храброст која је одликовала тадашње хришћане. Поред хришћанских врлина које су: вера, нада и љубав, прота је навео још једну врлину која треба да одликује хришћанина, а то је храброст. Кроз своје предавање, наводио нам је мноштво позитивних примера из историје хришћанства, који треба да нам буду смернице у нашем животу. Ми треба да се угледамо баш на те хришћане који су своје животе положили за Господа и баш такви хришћани треба да нам буду узор и водич кроз наш живот.

Након свог занимљивог предавања, окупљени верни народ је имао прилику да поставља питања протојереју-ставрофору др Драгимиру Санди на која је он врло радо одговарао. Ово предавање нам је било заиста велика поука и лекција коју смо могли да научимо, а рани хришћани су нам светли примери како се треба живети за Христа и у Христу.

ђакон Немања Искић