Одштампајте ову страницу

ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У САБОРНОМ ХРАМУ

ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У САБОРНОМ ХРАМУУ понедељак на навечерје празника Крстовдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Саборног храма, служио је свечано бденије. Пред крај јутрења када се пева свечано: «Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни помилуј нас», Епископ је узео Часни Крст, украшен босиоком и цвећем, и у свечаној литији га пренео из олтара до средине храма, и подигао га у ваздух са четири стране (јужне, источне, северне и западне), што символише четири крака Крста. Јер Крст Часни преиспуњава свецели космос, сабира свецелу твар љубављу Христовом.

На сам дан празника Воздвижења Часног Крста, Епархију шумадијску и Преосвећеног Владику Јована, посетио је Високопреосвећени митрополит Василије из многострадалне Антиохијске патријаршије (Сирија), који је на сам дан празника началствовао на Светој Архијерејској Литургији, а саслуживао му домаћин Преосвећени Владика Јован, са свештенством Саборног храма и града Крагјевца.

Поздравно слово Епископа шумадијског Г. Јована и беседа Високопреосвећеног митрополита Василија из Антиохијске патријаршије (Сирија)

Срећко Зечевић, протонамесник