ЕКОЛОШКА ПАТРОЛА "ТУРА ДО ОПЛЕНЦА" – ОШ "СВЕТИ САВА" АРАНЂЕЛОВАЦ

ЕКОЛОШКА ПАТРОЛА "ТУРА ДО ОПЛЕНЦА" – ОШ "СВЕТИ САВА" АРАНЂЕЛОВАЦУ петак, 30. септембра 2016. године, Основна школа „Свети Сава“ из Аранђеловца по четврти пут је организовала радионицу на којој су се ученици на непосредан начин едуковали о заштити и неговању природе.

Овај вид амбијенталне наставе је спроведен као чврста корелација предмета веронауке са биологијом, техничким образовањем, физичким васпитањем, историјом, географијом и информатиком.

Ученици, њих 79, су на бициклима возили од своје школе, у насељу Колонија до Опленца у Тополи и назад, што је укупно 38 километара, а док су ученици из истурених одељења из села Буковик превезли читавих 45 километара.

Били су на Литургији у цркви Сабора светог архангела Гаврила у Аранђеловцу, где су се причестили и у проповеди упознали, између осталог, и о непходности делатне љубави према природи.

На градском тргу, припадници Министрарства унутрашњих послова су их упознали са основним правилима саобраћаја, а наставници и чланови бициклистичког клуба су презентовали бициклизам као спорт и као начин превоза којим се штити животна средина.

Уз подршку наставника биологије уочили су и фотографисали црне еколошке тачке на путу до Опленца. На часу информатике у школи ће направити филм и израдити табле упозорења које ће инсталирати поред дивљих депонија.

Ученици су се дивно дружили, помагали једни другима и померили границе сопствених могућности. Програм су спровели наставници школе уз руководитељство вероучитеља, Војина Милосављевића.