Одштампајте ову страницу

КРШТЕЊЕ – ПОЧЕТАК НОВОГ ЖИВОТА

КРШТЕЊЕ – ПОЧЕТАК НОВОГ ЖИВОТАСветим тајнама, човек прима благодат Божију, да би могао живети животом Христовим. А овај живот започиње поновним рођењем човековим – водом и Духом, тј. светим крштењем, с тога је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, у четвртак 6. октобра, на празник Зачећа Светог Јована Претече и Крститеља, у храму Преподобне мати Петке Параскеве у Рогојевцу, крстио малог Стефана, сина јереја Александра Ђорђевића, пароха рогојевачког. Како крштење дарује људима постојање у Христу и личност човекову утемељену у Христу, јер Христос је тај који нас је узео мртве од грехова наших и који нас уводи у живот истинити.

Тако је дан крштења малог Стефана, дан њеног поновног рођења, јер како каже Свети Василије Велики: “Живот почиње крштењем и први дан је дан поновног рођења“. Вода крштења спира наше грехове, то је улазак у нови живот, свлачење старог човека и облачење новог човека. Крштење није само обред, омивање, прање то имају и друге религије. По речима Преосвећеног Владике Јована, мали Стефан је ступио у Цркву, постао члан Цркве, данас је његово духовно рођење. Велика је ово радост за Цркву Божију јер је добила новог члана. Он је крштењем добио све дарове Цркве, а највећи дар је да може да се причешћује.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Трудом, залагањем и неизмерном љубављу, родитељи малог Стефана, јереј Александар Ђорђевић и његова супруга Милена, уприличили су трпезу љубави за Преосвећеног Владику, свештенство, кума и госте.

протонамесник Срећко Зечевић