НА ОПЛЕНЦУ СЛУЖЕНА СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ ПРВОМ КАРАЂОРЂЕВИЋУ

НА ОПЛЕНЦУ СЛУЖЕНА СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ АЛЕКСАНДРУ ПРВОМ КАРАЂОРЂЕВИЋУУ недељу, 9. октобра 2016. године, када наша Црква прославља светог апостола и јеванђелисту Јована Богослова, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија на Опленцу. Епископу Јовану саслуживао је умировљени Епископ канадски Господин Георгије, а међу свештеницима који су такође узели учешћа били су: Архијерејски намесник опленачки протојереј–ставрофор Миладин Михаиловић, пензионисани протојереј–ставрофор Драгољуб Ракић, Архијерејски намесник орашачки протојереј–ставрофор Мићо Ћирковић, Архијерејски намесник јасенички протојереј–ставрофор Велибор Ранђић, свештенство опленачког намесништва, као и јереј Марко Стевановић, парох рајковачки, и протођакон Иван Гашић.
Свету Архијерејску Литургију певали су чланови црквеног хора "Опленац" на челу са диригентом Маријом Ракоњац.

Светој Архијерејској Литургији присуствовали су председник Општине Топола господин Драган Живановић, управник Задужбине Краља Петра Првог Карађорђевића господин Драган Рељић, као и верни народ Тополе.

Владика Јован се окупљеним верницима обратио беседом о животном путу којим човек треба да иде, следећи Христа и Јеванђељске путоказе, да би на крају стигао у небеску отаџбину где га Бог чека. Таланте које нам је Господ дао дужни смо да умножавамо, са радоснима да се радујемо, са тужнима да тугујемо јер док не осетимо другога као самога себе, неће ни Бог нас осетити као своје. Човек који нема љубави према другом човеку нема је ни према Богу. Водимо рачуна да дарове Божије не закопавамо лењошћу, јер лењост човека одводи не само у сиромаштво већ и у психијатрију. Наш велики Краљ Александар спознао је ову хришћанску истину, њом је живео и на крају свој живот дао из љубави према свом народу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије служен је парастос и помен на гробу Краља Александра првог Карађорђевића, а по завршетку организовано је послужење и ручак од стране управника Задужбине Краља Петра Првог Карађорђевића, господина Драгана Рељића.

Ђакон Урош Костић