Одштампајте ову страницу

ПРЕДАВАЊЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ НА ТЕМУ „ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ“

ПРЕДАВАЊЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ НА ТЕМУ „ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ“У суботу 15. октобра 2016. године у сали парохијског дома Храма Светих Апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, одржано је предавање на тему „За крст часни и слободу златну“. Предавачи су били господин Драгослав Бокан, редитељ, књижевник, интелектуалац и родољуб и господин Немања Девић национални историчар.

Предавање је започело молитвом „Оче наш“ коју су изговарали сви окупљени у сали парохијског дома нашег храма. На самом почетку се присутнима обратио јереј Милош Мијатовић и у својој уводној речи нас је упознао са заиста занимљивим биографијама наших вечерашњих гостију. Потом је реч препустио господину Бокану и господину Девићу.

Први нам се обратио господин Немања Девић, национални историчар и увео нас полако у тему која нам је свима веома позната, али коју ћемо од вечерас гледати у другом светлу и из другог угла. Он нам је подробније појаснио крилатицу „за крст часни и слободу златну“ коју смо до сада углавном погрешно схватали. У своме излагању нам је наводио светле примере наших најзнаменитијих историјских личности као што су Стефан Немања, Свети Сава и других који нама треба да буду надахњујући примери за исправан живот у Христу. У своме излагању низао је један по један пример из наше историје и тиме нам стварао све јаснију и јаснију слику шта заправо значи завет „за крст часни и слободу златну“. Као закључак свог предавања осврну се на данашњи однос према људима који су се херојски понели за слободу свог народа и за српство и на наше неоправдано занемаривање и заборављање њихових херојских дела.

У наставку предавања се присутнима обратио господин Драгослав Бокан, редитељ, књижевник, интелектуалац и родољуб. Он нам је предочио да поклич „за крст часни и слободу златну“ није ратни поклич, у шта је већина нас била убеђена, већ поклич читаве српске историје и српског народа који се кроз целу своју историју борио баш за слободу и за одбрану своје вере. Господин Бокан је навео да иако ова крилатица није ратни поклич, заправо ипак има везе са неким дугим ратом, са духовним ратом који се и дан данас води. Оно шта су наши преци знали и то веома озбиљно схватали јесте да је сваки дан нашег живота, заправо ратни дан, дан борбе. Борбе која се води од нашех крштења до уснућа у Господу. Борба где је главно оружије Литургија, Причешће, покајање... Борба која се води јесте борба са сопственим гресима, лењошћу, страхом од смрти. Овај поклич јесте подсетник да се наши преци нису борили за било какав крст или било какаву слободу. Своје излагање је поткрепио великим бројем примера из наше историје и тиме је потврдио своје објашњење и тумачење ове крилатице.

После овог предавања, као што се и могло очекивати када су у питању овако занимљиве теме, присутни су се укључили у разговор и својим питањима продубљивали теме којих ће се, ако Бог да, поново у нашем граду дотаћи наши данашњи предавачи. И након предавања присутни су остајали да би упитали наше госте оно што их је занимало.

ђакон Немања Искић