Одштампајте ову страницу

САМИ СЕБЕ ИСПИТУЈТЕ, САМИ СЕБЕ ОГЛЕДАЈТЕ!

САМИ СЕБЕ ИСПИТУЈТЕ, САМИ СЕБЕ ОГЛЕДАЈТЕ!Дана 10. октобра 2016. године, када наша мајка Црква слави успомену на Светог мученика Калистрата, Његово преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Архангела Гаврила у Јарушицама. Првојерарху шумадијске Епархије Господину Јовану у литургијском сабрању саслуживали су следећи свештеници: в. д. Архијерејски намесник рачански протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј- ставрофор Видоје Рајић, протонамесници Горан Живковић, Влада Бранисављевић и ђакони Небојша Јаковљевић, Милутин Гашевић и Божидар Васиљевић. Учешће су узели “Српски појци” који су певањем “косно са благољепијем и умиљенијем” улепшали литургијску радост.

Обративши се и поучивши све присутне Владика Јован је подсетио на речи апостола Павла “сами себе испитујте, сами себе огледајте!” Пита нас апостол Павле у име кога, у име чега? Пита нас јесмо ли на првом месту у вери распетога и Васкрслога Христа, што је најважније за човека-нагласио је Владика. Све нам од вере зависи. Зависи наш хришћански живот, црквени живот, зависи наше духовно и телесно стање, зависи наше психо-физичко здравље. Јер човек који не прилагођава себе вери, он измишља Цркву, он измишља веру, такав човек нема љубав, такав човек је духовни болесник. Онај човек који не верује у свеприсутност Божију, да Бог боље зна моје и твоје срце, моје и твоје поступке, дела, такав човек живи само за себе, такав човек је саможив, гласноречив, поучава другога, а никако да научи себе, рекао је Владика. Сваки човек има две душе. Ону коју му је Бог створио- Богочежњива и ону коју је сам створио својим лажима, гресима, сујетом. Још када говори из такве душе, такав човек је узео сам себе у своје руке. Доводи себе у стање да га цео свет мрзи. Цитирајући Светог Јустина Ћелијског, Владика је додао да такав човек пада у сваку врсту зла, пада у неправде, пада у мржњу. Наставио је Владика своју беседу основним питањем садашњости “Да ли ја волим Бога?” Када ја искрено волим Бога, онда ћемо волети и непријатеља, не само пријатеља – то је виши степен хришћанске етике. Како човек може себе испитати? Горд човек не може! Он не слуша никога, ни оца, ни мајку, ни деду, он слуша само себе, а Христос нам је рекао да пазимо како слушамо. Највећи мучитељи смо сами себи. Треба да отворимо очи и уши, па да видимо како нас Христос зове. Нема лепше речи од “зове те”, нагласио је Владика. Још је додао и то да треба испитивати себе Јеванђељем. Да све твоје и моје мисли, осећања, поступке треба да проверавамо јевађељем. И на крају своје богонадахнуте беседе Владика је нагласио да све што не желимо себи да не желимо ни другоме.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Ову духовну радост и евхаристијску заједницу употпунили су ученици верске наставе са свијим учитељицама. На позив ђакона “са страхом Божијим и вером приступите” сви су приступили Светој Чаши, сјединили се са Христом и на тај начин показали и потврдили да је Света Литургија догађај будућности и предокус Царства Божијег сабрани око свога Епископа.

На крају је уследила трпеза љубави коју је припремио надлежни свештеник Младен Ђурановић са својим парохијанима.

Дејан Шишковић, протонамесник